Русия спря доставките на суров за петрол за Полша по тръбопровода ''Дружба''

Красимир Крумов 25 февруари 2023 в 15:07 10102 4

Снимка БТА

Според концерна "Орлен" потребителите на бензиностанциите няма да почувстват спирането на доставките от Русия.

Доставките на петрол за Полша по тръбопровода „Дружба“ са били спрени от руската страна, съобщи в събота полският петролен концерн „Орлен“, съобщи полската телеграфна агенция ПАП, позовавайки се на официално комюнике от дружеството. Според компанията руското решение не променя ситуацията на полския пазар, защото доставките на руски петрол покриват едва около 10 процента от нуждите на „Орлен“ от петрол.

Компанията е напълно подготвена за подобна ситуация и доставките за нейната рафинерия могат да се извършват изцяло по море. Поради това спирането на суровия петрол от Русия няма да повлияе на снабдяването на полските клиенти, включително бензин и дизелово гориво, отбелязват от „Орлен“.

Както напомня ПАП от началото на февруари 2023 г., след изтичането на договора с Роснефт, доставките на руски петрол покриваха само около 10 процента от нуждите на „Орлен“. Това бяха доставки по тръбопроводи, за които нямаше въведени международни санкции.

Полският концерн се е отказала от вноса на суров петрол по море и готови горива от Русия от началото на войната в Украйна, т.е. значително по-рано от въвеждането на ембаргото на ЕС върху този вид доставки.

В момента портфолиото за внос на петролната компания се състои от доставки на петрол от Северно море, Западна Африка, Средиземноморския басейн, както и от Персийския и Мексиканския залив. Важен партньор на концерна е Saudi Aramco, с която „Орлен“ сключи стратегически договор за доставки на суров петрол през 2022 г.

В същото време Полският петролен концерн напомни, че през 2015 г. руският петрол е представлявал почти 100 процента от суровината, преработвана в неговите заводи. Значителното намаляване на използването на тази суровина в полските рафинерии е резултат от интензивните усилия за диверсификация на доставките.

„Орлен“ има договор за доставка на петрол и с руската компания „Татнефт“, валиден до края на 2024 г., но смята да спре вноса, ако ЕС наложи подходящи санкции, в противен случай нарушаването на настоящия договор би довело до риск от плащане на неустойки на руснаците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

26.02 2023 в 07:35

Хахаха, нова опорка при рашистките тролове.
Когато са в тотална безизходица - да казват на хората (да разгриничим хора от орки), че били "невъзпитани".
Да се хващат за произволна дума и да отклоняват разговора от темата.

ЕДНА ГОДИНА мина от "тридневната операция" на вашия фюрер. Който какво каза?
"Западът ни наложи тази война".

Я да направим сравнение:

https://i.redd.it/c38ywv60w5ja1.jpg

Vergesst nie, dass uns England diesen Krieg aufgezwungen

в превод:

Никога не забравяйте, че Англия ни наложи тази война.

345

2

Джендо Джедев

25.02 2023 в 18:58

По случая в Полша започна масово преместване в другия крачол. :D

8053

1

DARTH VADER

25.02 2023 в 18:36

Може би са адски изненадани поляците;)))

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика