Русия плаши ЕС с ответни санкции

OFFNews 11 февруари 2021 в 21:33 2661 0

Русия заплаши Европейския съюз с ответни мерки, ако й наложи нови санкции заради вкарването на руския опозиционер Алексей Навални в затвора и репресиите срещу протестиращите негови привърженици, предаде Франс прес.

"Бих искала да предупредя нашите европейски партньори да не предприемат какъвто и да било необмислен нов ход. Той неминуемо ще бъде последван, както разбирате, от пропорционален отговор", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя имаше предвид водените в Брюксел разговори за налагане на нови санкции срещу Кремъл, отбелязва АФП.

"Абсолютно неприемливо е човешките права и демократичните принципи да бъдат използвани като геополитически инструменти", подчерта Захарова.

Преди два дни върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел препоръча да бъдат наложени нови санкции на Русия. По време на неговото посещение в Москва миналата седмица бяха експулсирани трима европейски дипломати. Очаква се Борел да представи предложенията си за тях на срещата на министрите на външните работи на страните членки на 22 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews