Русия и САЩ договарят избягване на сблъсъци помежду си в Сирия

OFFNews 01 октомври 2015 в 11:27 2005 0

Сергей Лавров и Джон Кери

Снимка Архив

Сергей Лавров (вляво) и Джон Кери

Предстои спешна руско-американска среща с цел да се избегнат всякакви инциденти между военновъздушните сили на двете страни в Сирия, предаде АФП. Тя е била договорена от държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров късно в сряда, след като Русия започна въздушни удари по позиции на ИДИЛ.

Двамата са се срещнали в Съвета за сигурност на ООН и заедно са обявили пред журналисти, че са постигнали съгласие за среща „между военни, възможно по-бързо, може би още утре“ (т.е. днес).

Кери е нарекъл целта на разговора с руския си колега с новата дума „деконфликтация“ (deconfliction) - да се предотвратят военни сблъсъци между руската авиация и самолетите на водената от САЩ коалиция, които от една година бомбардират обекти на ислямистите в Сирия.

Лавров е обещал да внесе в Съвета за сигурност проекторезолюция за координиране на усилията на „всички сили, изправени против Ислямска държава и другите терористични структури“.

Междувременно в западните столици продължават съмненията за действителните намерения на Кремъл – дали намесата му цели победа над ИДИЛ или укрепване на режима на Асад в Дамаск.

„Западните страни сдържано приветстваха решението на Русия да нанесе въздушни удари по „Ислямска държава в Сирия – предава РИА Новости. Държавният секретар на САЩ запореден път предупреди руската страна да се въздържа от подкрепа за Башар Асад.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки