Русия готова да намали цената на газа за Гърция и да отпусне нови кредити

OFFNews 07 април 2015 в 12:13 5582 15

Снимка ТАСС

Алексис Ципрас

Москва е готова да разгледа въпроса за намаляването на цената на газа за Гърция, както и да отпусне нови кредити, съобщи „Коммерсант“, позовавайки се на свой източник в руското правителство.

Русия може да предостави отстъпки от цената на газа, която до момента по договор е свързана с цената на петрола. Руското правителство има намерение да обсъди и отпускане на нови кредити на Гърция, но в замяна ще иска получаването на определени активи в страната, обяснява източникът, без да конкретизира от какви точно активи се интересува Москва. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще пристигне на посещение в Москва днес, а в сряда ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Преговорите ще са свързани основно с „Турски поток“, като позицията на Гърция за проекта зависи от голяма степен от цената на газа, която ще бъде определена от „Газпром“.

Миналата седмица на посещение в Русия беше енергийният министър Панайотис Лафазанис, който поиска отстъпка от цената на газа за 2016 г.

Очаква се да бъде обсъдено и въвеждането на изключения за гръцки стоки в ембаргото върху вноса на стоки от ЕС в Русия.

Като се имат предвид разногласията между ЕС и Русия и проблемите, произтичащи от кризата в Украйна, визитата на Ципрас в Москва има историческо значение, коментира зам.-министъра на отбраната на Гърция Костас Исихос.

Европа и Русия се намират на исторически кръстопът. Целта на нашето правителство е да предотвратим задълбочаването на конфликта и да започнем нова ера в отношенията между ЕС и Русия, допълни Исихос.

Диалог е необходим както на нас, така и на Русия, при това на всички нива – геополитическо, политическо, енергийно, икономическо, търговско и туристическо, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews