Русия чества Деня на защитниците на отечеството

OFFNews 23 февруари 2016 в 14:00 3639 8

Путин
Владимир Путин положи венец в памет на защитниците на отечеството

Днес Русия чества Деня на защитниците на отечеството.
Празникът започва да се чества от 1922 г. , като годишнина на Червената армия а до 1993 г. се е отбелязвал Денят на Съветската армия и Военно-морския флот.
Неизменна част от празненствата е полагането на венци на гроба на незнайния войн в близост до Кремълските стени. Традиционно, в церемонията участва държавния глава, Владимир Путин, който пристигна в Александровската градина и почете паметта на войниците, дали живота си за страната.
На церемонията присъстваха премиерът Дмитрий Медведев и военният министър Сергей Шойгу.

Денят на защитниците на отечеството се отбелязва във всички военни части на руските въоръжени сили , включително и разположените в чужбина. В специални условия го посрещат и военно–морските сили. Тази година , празникът ще бъде отбелязан в морето от екипажите на повече от 30 кораба на руския флот. Руските моряци непрекъснато осигуряват военно–морско присъствие на Руската федерация в Световния океан, при борба с пиратството и защита интересите на страната и нейните морски граници.
В Москва, градовете – герои Петербург, Волгоград, Керч, Мурманск, Новоросийск, Севастопол, Смоленск и Тула , също и в градовете, където са щабовете на военни окръзи, флотове, полеви армии и Каспийската флотилия ще има празнична заря, която ще започне в 21 ч. местно време.
Тридесет халостни залпа ще бъдат дадени с артилерийски оръдия. 
В Москва, вечерното небе ще бъде украсено с новите фойерверки „Светлана“, „Слава“ , и „Рубин“. Ще бъдат пуснати и традиционните фойерверки "Ассол", "Вега" и "Фиалка". Куполът на зарята ще е с диаметър 300 м. В течение на 10 минути , в столицата ще бъдат пуснати 10 000 фойерверка. За звуков ефект, установките за зарята ще се поддържат от халостни изстрели с с легендарното  76-мм оръдие ЗиС-3, от времето на Великата отечествена война.
Зарята ще бъде пускана от 16 площадки.

В Севастопол днес честваха не само Деня на защитниците на отечеството но и втората годишнина от Руската пролет, когато бе взето решение Крим да излезе от опеката на Украйна.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика