Републиканците в Сената на САЩ блокираха милиарди помощ за Киев

Байдън преди гласуването: Не можем да оставим Путин да победи, той няма да спре, може да нападне и страна от НАТО

OFFNews 07 декември 2023 в 07:02 4270 19

Сенат

Снимка Архив

Сенаторите републиканци блокираха искането на Белия дом за спешна помощ в размер на 106 млрд. долара, предимно за Украйна и Израел, съобщи Ройтерс.  

С 51 гласа "против" срещу 49 "за", законодателите решиха, че няма да отпуснат 50 млрд. на Украйна и 14 млрд. на Израел. Часове по-рано очаквайки именно това решение, Володимир Зеленски отмени речта си пред Конгреса, припомня БНТ.  

Преди това американският президент Джо Байдън заяви, че деблокирането на пари за Украйна не може да чака пред заплахата "Путин". Байдън се обърна към Конгреса, където заяви, че Путин няма да спре, ако победи Украйна и очерта мрачен сценарий за руско нападение над страна от НАТО.

Републиканците обвързват помощта за Украйна с втвърдяване на миграционната политика към мексиканците, а Байдън изрази готовност за компромиси. 

"Изправете се срещу тиранията на Путин. Отстоявайте свободата, наистина я отстоявайте. Ние сме причината Путин да не надделее напълно над Украйна и да продължи след нея. Казвал съм и преди - ако ние се оттеглим, колко от нашите европейски приятели ще продължат да отделят средства и в какви обеми? Това е прекалено сериозно", заяви Байдън. 

Конгресът трябва да одобри допълнителната помощ за Украйна преди коледната ваканция. Просто е. И честно казано - невероятно е, че въобще се докарахме до тук. Републиканците в Конгреса са склонни да направят на Путин най-страхотният подарък, на който се е надявал, и да изоставят нашата позиция на глобален лидер. Не се заблуждавайте, това гласуване ще бъде помнено дълго. Историята ще съди строго тези, които обърнат гръб на каузата на свободата. Не можем да оставим Путин да победи. Не можем", заяви още Байдър преди гласуването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

20

Джендо Джедев

08.12 2023 в 11:16

Bad Horse,

Да четем и булевардни романчета, тогава? ;)

А истината е, че политиката на САЩ се определя от президента. Ако реши, няма и цент та замине за Украйна.

12407

19

Bad Horse

07.12 2023 в 21:21

Да, Джендо, четенето е полезно.

345

18

Джендо Джедев

07.12 2023 в 21:08

Bad Horse,

Викаш, само си говори, а? От президента нищо не зависи. Каквото каже Конгресът - това е! :D

Едно време ни предлагаха да прочетем "Тезиси" на бай Тошо за да го разберем. Сега и тръмпистите ни предлагате да четем Тръмп.

12407

17

Bad Horse

07.12 2023 в 21:04

Елементарно Уотсън - и да иска, не може. Ти казваш че иска. Аз, че това му е начина на водене на преговори. Цяла книга е написал "Изкуството на договарянето" по темата, прочетия и ще го разбереш. Но както и да е, да речем че иска да спре помощите за Украйна. Ше може ли? Без подкрепата на Конгреса? Не. Това беше доказано многократно по време на първия му мандат. За това си губя времето с фермани с опорките. По-просто не мога да го обясня.

345

16

Джендо Джедев

07.12 2023 в 19:08

Bad Horse,

Тоя ферман с тръмповски опорки по какъв начин има каквото и да било общо със свинските намерения на жълтия перчем да отсвири Украйна?

12407

15

Bad Horse

07.12 2023 в 18:46

Президентът не държи кесията - Парламентът я държи. Затова Тръмп не можа да си направи Стената изцяло. Опита се, спряха го. Ползва някакви специални военни фондове като главнокомандващ, както и труд от инженерните войски, за да направи някои участъци. Така че ако парламента гласува пари, той какво ще направи? Нищо. Като нашия президент, ще го върне с вето и пак ще мине закона.

Тръмп не е диктатор, като Вовата и Ши. Действа в законовите рамки. Съдилища го съдят и спират на всякакви нива, градски, щатски, федерални... Кметове на градове отказаха ваксината докато той беше Президент, само и само да не признаят че и той има някакъв принос. След това същата ваксина, но вече байдънова, я наложиха насила над държавни служители, лекари и мед.сестри със заплаха от уволнение.

"Палячото с жълтия перчем" ти е вгорчил живота без причина, брато. Не се стресирай, keep calm & кот'тако'а... :) Как ще издържиш още 4 години с Тръмп в Белия Дом? Ще се състариш преждевременно.

-1650

14

ob1

07.12 2023 в 15:38

Мда:
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Д. Талев

Та възможно е орките да може и да се събудят, но тукашните мурзилки - никога!

345

13

Джендо Джедев

07.12 2023 в 15:18

ob1,

Те мурзилките още от началото на руската свинщина в Украйна бълнуват за събуждания, ама единствените, които ще се събудят, и то МНОГО болезнено, ще са самите орки, на които тия мекотели се кланят.

-1650

12

ob1

07.12 2023 в 15:07

спиртак, какво ли ще коментираш, когато все пак одобрят въпросните пари?
Всъщност знам, пак ще се покриеш като всяка мурзилска мишка :)

345

11

Джендо Джедев

07.12 2023 в 13:39

Bad Horse,

Тръмп нееднократно се е изказвал съвсем ясно какво ще стане с помощта за Украйна ако се докопа до власт. И това е 100% в линия с цирка, който наблюдаваме сега. А ако палячото с жълтия перчем се намърда пак в Белия дом, циркът няма да е просто временен цирк, а ежедневие.

По отношение на гласувалите "против" демократи - колко са? Щото дозата прави отровата...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки