Белият дом зове Конгреса за действия, за да има още средства за Украйна

OFFNews 04 декември 2023 в 14:27 1315 0

Белият дом

Снимка iStock

Белият дом

Белият дом призова американския Конгрес да предприеме действия, за да може до края на годината да бъдат гласувани нови средства за Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Искам да съм ясна: ако Конгресът не предприеме действия до края на годината, няма да има достатъчно средства за по-нататъшната доставка на оръжия и оборудване на Украйна", се казва в писмо на ръководителката на Административно-бюджетната служба на Белия дом Шаланда Йънг, адресирано до председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън.

АФП отбелязва, че Камарата на представителите се контролира от Републиканската партия и че президентът на САЩ Джо Байдън е демократ.

"Не разполагаме с магическо финансиране, с което да се справим със спешната ситуация. Привършваме средствата и скоро няма да имаме и време", предупреждава Йънг в писмото си.

Залогът е извънредна помощ в размер от над 100 милиарда долара, поискана от президента Байдън на 20 октомври. Байдън поиска парите, за да може САЩ да се справят с големите предизвикателства, с които се сблъскват. Едно от тях е необходимостта от оказване на помощ на Израел и Украйна, коментира АФП.

"Прекъсването на доставките на американски оръжия и оборудване би сломило военните усилия на Украйна, това би изложило на опасност напредъка, отбелязан от Украйна, и би увеличило вероятността от руски победи. Нашите доставки на военна помощ вече намаляха. Това не е проблем за следващата година. Трябва да помогнем сега на демократична Украйна да се бори с руската агресия", се казва още в писмото на Шаланда Йънг.

Американският конгрес все още не е одобрил окончателно бюджета за финансовата година, която започна на 1 октомври, като това означава, че все още не е ясно дали ще бъде удовлетворено искането на Джо Байдън от 20 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика