Разобличаване на генералите. Метежът на Пригожин – специална операция, одобрена от Владимир Путин

OFFNews 09 август 2023 в 10:05 11711 4

Снимка live24

Евгений Пригожин ласкаеше генерал Сергей Суровикин като най-грамотния командир в руската армия, ако са верни думите на Данилов, Готвача на Путин му е сготвил Генерал Армагедон.

Бунтът на основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин е бил спецоперация, одобрена от президента на Руската федерация Владимир Путин за разкриване на нелоялни генерали. Това заяви в ефира на обществената украинска телевизия „Суспилне“ секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов.

Данилов коментира метежа в отговор на въпрос защо Пригожин не е наказан след бунта, тъй като в страна с диктатура на бунтовниците обикновено не се прощава.

„С днешна дата вече може да се каже, че това беше спецоперация, съгласувана с Путин. За идентифициране на онези генерали, които не бяха съвсем благосклонни към Путин и неговото обкръжение“, отбеляза Данилов. Както добави секретарят на НСС, всичко това се вижда по броя на отстранените от длъжност генерали, някои от тях са арестувани

Бунтът на „Вагнер“ продължи не цяло денонощие на 23 и 24 юни 2023 година. Вечерта на 23 юни лидерът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че войските на Министерството на отбраната на Руската федерация са ударили мястото на дислокация на "Вагнер" и уж са убили там много наемници.

Пригожин обяви "шествие на справедливостта" и добави, че "вагнеровците" са 25 000 и ще се "оправят нещата". И също така призова всички, които искат да "прекратят хаоса", да се присъединят към тях.

Министерството на отбраната на Руската федерация нарече изявлението за обстрела "информационна провокация", в същото време срещу Пригожин беше образувано наказателно производство за факта на "организиране на военен бунт", което предвижда присъда до 20 години в затвора.

Сутринта на 24 юни руският президент Владимир Путин каза във видеообръщение, че руските въоръжени сили са получили заповед да ликвидират „бунтовниците“ и нарече събитията „удар в гърба “ .

През деня вагнеровци преминаха с марш през Ростов и Воронежска област. Пригожин каза, че представители на ЧВК са стигнали на 200 км от Москва.

Пресслужбата на самозвания президент на Беларус Александър Лукашенко обяви малко по-късно, че Пригожин се е съгласил да прекрати бунта, а скоро след него и самият Пригожин потвърди новината.

Думите на Олексий Данилов намират потвърждение и в други анализи, в частност на „Уолстрийт джърнъл“, който съобщи, че десетки високопоставени военни са били задържани в Русия в рамките на няколко часа след бунта. 13 висши офицери са задържани за разпит, а около 15 са отстранени или уволнени от служба. Сред тях бяха, например, генерал Сергей Суровикин, генерал Михаил Мизинцев или генерал-лейтенант Владимир Алексеев. Суровикин беше заподозрян от самото начало, че знае за бунта и беше обвинвен за липсата на реакция. Генералът не се е появявал публично от началото на марша на „Вагнер“, когато беше показан, както и Мизинцев, да призовава бойците на Пригожин да спрат метежа. Според опозиционни медии в момента генералът е под домашен арест. Няма новини и за генерал Валерий Герасимов, или, например, за Юнусбек Евкуров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Борис Б

27.08 2023 в 15:28

Също смятам, че тази теория е по-малко вероятна, както добре е обяснил колегата Bad Horse. Но едно не мога да си обясня. Защо Пригожин тръгна и после толкова бързо клекна?? Може би видяха, че не получават подкрепа??

9030

3

Ivan Terziysky

09.08 2023 в 11:49

@Bad Horse

Абсолютно се съгласявам с Вас. Месец и половина се чуди как да замаже резила. И за да изглежда пи истински пуча, та Пригожин свали 1 товарен военен самолет и 3 хеликоптера!? И му изгърмяха 2-3 танка и Бтр.

12407

2

Bad Horse

09.08 2023 в 11:11

Не го вярвам. Няма доказателства в едната или другата посока, но... Ако Путин е толкова хитър в този случай, защо прави тъпотия след тъпотия през останалото време?

Тази негова специална операция с Пригожин, разкри на целия свят че НИКОЙ няма да си рискува спокойствието да го защити. И че Москва няма защита. Някакви пътища разровиха и това е! Войските и полицаите поздравяваха вагнеровците по пътя им.

Да не забравяме че те свалиха хеликоптери и един самолет с офицери на борда, за което ВВС озверя като чу за помилването. В тази кланова империя, да обвиниш някой публично в предателство и после да го пуснеш безнаказан е такава слабост! Путин е свършен.

Дори Запада видя, че трона му се клати. Най-накрая някои фактори там проумяха, че Русия не е велика сила, а нещо като Пакистан.

22548

1

dolivo

09.08 2023 в 10:26

бях го коментирал това - стандартно КГБ honeypot, те и с проститутки го правят, и с доносници, но и това ако не проработи, такъв театър също помага.

 
X

Да помогнем на украинските деца!