Радата уволни украинския обществен защитник

Според депутат от "Слуга на народа" Людмила Денисова се интересувала само от сексуални престъпления и рядко се задържала в страната след началото на войната

OFFNews 31 май 2022 в 16:01 3016 2

Людмила Денисова

Снимка УНИАН

Людмила Денисова

Украинският парламент гласува за освобождаването на Людмила Денисова от поста омбудсман, като за това решение са гласували 234 от общо 450 депутати във Върховната рада, съобщи УНИАН.

Преди заседанието на Радата депутатът от партията "Слуга на народа" Павло Фролов разказа, че от началото на войната омбудсманът е прекарал много време в чужбина и на практика не е успял да изпълни мандата си за организиране на хуманитарни коридори, както и за защита и обмен на затворници, съобщи в телеграм канала си Медуза.

Фролов отбелязал и "неразбираемата концентрация" на медийната работа на Денисова върху подробности за "извратени сексуални престъпления" и "изнасилване на деца", които тя не може да потвърди с доказателства.

По-рано публикациите на Денисова, често съдържащи информация за сексуални престъпления, за които се твърди, че са извършени от руски военни в Украйна, бяха критикувани от украински журналисти, правозащитници и психолози. Те публикуваха открит призив до омбудсмана, в който настояха комуникацията да бъде съобразена с етиката на разпространението на такава информация и да се публикува само проверена информация.

"Сексуалните престъпления по време на война са трагедия за семействата, трудна и травмираща тема, а не тема за публикации в духа на "скандална хроника", се казва в писмото.

Ден по-рано стана известно, че депутатите от Върховната рада възнамеряват да изразят недоверие на Денисова. Самият омбудсман заяви, че решението е било взето "по заповед на президента". Според "Украинска правда" все още не е назначен нов омбудсман.

Депутатът от Радата Ярослав Железняк написа в канала си в Телеграм, че днес няма да се гласува наследникът на Денисова.

Срещу бившия вече обществен защитник бе събрана подписка, в която се изразява недоверие към работата й.

На 30 май Денисова заяви, че "по указание на президентската канцелария на Украйна на 31 май е започнало събирането на подписи за освобождаването ѝ от поста". Според омбудсмана за уволнението ѝ ще бъде използван механизъм, който противоречи на украинската конституция.

Людмила Денисова заема този пост от 15 март 2018 г. Преди това е била министър на социалната политика в правителствата на Юлия Тимошенко (2007-2010 г.) и Арсений Яценюк (2014 г.).

На 27 април 2022 г. бившият детски омбудсман Николай Кулеба обвини Денисова, че е предоставила на окупаторите информация за това къде в Херсон се крият 58 деца и че след това руснаците са ги отвели в Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

31.05 2022 в 18:46

Представлява нападната страна във война.

-5531

1

Ран Босилек

31.05 2022 в 16:46

Забраниха всички партии освен нацистката, сега и обществения защитник. Красноречиво, какво представлява Украйна днес.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки