Путин: Връщаме се към зърнената сделка, когато бъдат изпълнени задълженията към Русия по нея

OFFNews 04 септември 2023 в 17:05 5352 7

Снимка Кремъл

Руската федерация е готова да помисли за реанимиране на зърнената сделка, но само след сваляне на ограниченията за експорт на руската селскостопанска продукция. Това заяви след края на срещата на високо равнище между президентите на Русия и Турция домакинът Владимир Путин. Путин и Реджеп Таип Ердоган разговаряха близо 3 часа, първо в разширен формат с участието на министри, шефовете на централните банки на двете страни и високопоставени представители на президентските администрации, а после по време на обяд в резиденция "Рус" и тет а тет.

Що се отнася възобновяването на зърнената сделка. Вече казах и едва ли мога да добавя. Ние изначално се съгласихме да участваме, защото съгласувахме с ООН изпълнението на ред задължения от интерес за руската страна. След като сделката беше съм края си никакви задължения към Русия не бяха изпълнени, нас ни помолиха да продължим, продължихме, пак никой нищо не направи. Трети път ни помолиха да продължим с обещания да изпълнят нашите изисквания. И пак ни метнаха, пак нищо не направиха, както често се случва с нашите западни партньори. Ние сме готови да се върнем към сделката, когато бъдат изпълнени нашите искания. Днес ако го направят, до няколко дни ще се върнем към сделката. Ние сме казвали също, че тези коридори не бива да се използват за военни цели, а ние виждаме, че се използват", каза на пресконференция след разговорите президентът на Русия Владимир Путин. Путин обвини Украйна, че използва зърнената сделка за военни цели и за атаки на Южен поток и Син поток. Ердоган от своя страна заяви, черноморската зърнена сделка няма ефективна алтернатива. Турският президент заяви също, че Русия е права да не е доволна, защото над 40 процента от украинското зърно е отивало в Европа, около 14 процента в Турция и едва 6 процента за бедните африкански страни.

Темата за предаването на Украйна на намиращите се в Турция под специалния надзор на Реджеп Таип Ердоган командири от "Азов" не е била повдигана въпреки спекулациите и очакванията, че Ердоган ще трябва да се обяснява пред Путин за решението си да пусне бойците да се приберат в Украйна със самолета на чешкото правителство, превозващ Володимир Зеленски. "Темата не е повдигана, тя е много чувствителна", заяви по този повод говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Протоколът на руския президент разреши само два въпроса към Путин и Ердоган, по един от турска и руска страна и с това пресконференцията завърши. Руски журналист подаде на Владимир Путин въпрос за възможни дипломатически решения на фона на "буксуващото" по думите му настъпление на ВСУ, а господарят на Кремъл използва да коментира, че настъплението не буксува, а се е провалило и, че се надява така да е и занапред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

7

Того

05.09 2023 в 05:52

Военният престъпник, злото джудже Путлер не разбра, че никой не му вярва и с него преговори не могат да се водят, защото постоянно лъже и мами.

1236

6

БотоксПутю

04.09 2023 в 20:45

" Ние сме готови да се върнем към сделката, когато бъдат изпълнени нашите искания. "

Вашите искания ще бъдат изпълнени, кокато си приберете башибозука обратно в кочината и оставите украинците сами да решават за своето бъдеще. И да си платитите за погрома над една независима държава.

924

5

Diogen

04.09 2023 в 20:03

Путлер да си мсили как ще изхрани руската рая вместо да поставя условия.

9347

4

Анализи

04.09 2023 в 19:37

Путьо не е в позиция да поставя условия.

-685

3

Козин Човков

04.09 2023 в 18:40

Гледай го как се е разкрачил, все едно, че оная му работа виси до земята. А всъщност по тази мярка е като нашия копейкин.

1042

2

danvan

04.09 2023 в 18:21

С други думи: "Путин се срещна с Ердоган и отказа подновяване на зърнената сделка", така заглавието би било по близо до реалността.

22548

1

dolivo

04.09 2023 в 18:06

Бутафорни глупости е наприказвал.

Дано с агата са се разбрали нещо да не думка по кораби
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика