Путин съзря Украйна зад атентата. Ислямска държава и днес твърди, че е извършила атаката

OFFNews 23 март 2024 в 16:45 6818 13

Атентатът в Крокус сити хол

Снимка АП/БТА

Атентатът в Крокус сити хол

133 са към този час известните жертви на атентата в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието в Русия.

Президентът Владимир Путин обяви национален траур и заяви, че виновните за атаката ще бъдат открити и наказани. Вече са задържани четиримата стрелци. По информация на ФСБ те са от Таджикистан и са били заловени, докато отивали към руско-украинската граница, за да се укрият в Украйна.

"Вече е очевидно, че сме се сблъскали не просто с внимателно и цинично планирана терористична атака, а с подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора", подчерта руският държавен глава. "Престъпниците хладнокръвно и целенасочено са искали да убиват и разстрелват от упор нашите граждани и нашите деца, точно както някога са правили нацистите в окупираните територии", отбеляза Владимир Путин в телевизионна обръщение.

"Сега нашият общ дълг - на нашите бойни другари на фронта, на всички граждани на страната, е да бъдем заедно в един строй. Вярвам, че това ще бъде така. Защото никой и нищо не може да разклати нашата сплотеност и воля, нашата решителност и смелост, силата на единния народ на Русия. Никой няма да може да посее отровните семена на раздора, паниката и несъгласието в нашето многонационално общество", продължи президентът.

"Що се отнася до разследването на това престъпление и резултатите от оперативно-издирвателните действия, в момента можем да кажем следното: и четиримата преки извършители на терористичната атака - всички, които стреляха и убиха хора, са открити и задържани. Те са се опитали да избягат и са се придвижвали към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна е бил подготвен "прозорец" за преминаването им през държавната граница", каза още Путин.

Руският президент не предостави доказателство за твърдението си за опита за бягство в Украйна, отбеляза Асошиейтед прес.

Още късно снощи терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата, но изказвания на руските власти показват, че те съзират украинска връзка. Украйна отрича да е замесена.

Днес следобед "Ислямска държава" излезе с ново изявление за атентата. В акаунти на групировката в приложението за съобщения Telegram, се казва, че в смъртоносната атака са участвали четирима нападатели, и се включва снимка, на която се твърди, че се виждат те - всички маскирани. Актуализацията идва от новинарската служба на групировката Amaq, която беше източник и на първоначалното твърдение. В нито едно от двете изявления на Amaq не се посочва кой от регионалните клонове на ИД е отговорен за нападението.

Що се отнася до мотива, Amaq твърди, че "нападението е извършено в контекста на нормалната продължаваща война между Ислямска държава и [антиислямски] държави".

В информацията, която не е потвърдена от независими източници, ИД твърди още, че нападението е извършено от "бойци", които са били въоръжени с "картечници, пистолет, ножове и запалителни бомби", и че атаката е била предшествана от "съгласувана" разузнавателна мисия.

Русия все още не е коментирала твърденията, но САЩ заявиха, че е правдоподобно, че зад нападението може да стои групировката "Ислямска държава".

Официалните лица в Киев бързо отрекоха връзка с нападението. Външното министерство, президентският съветник и военното разузнаване категорично заявяват, че Украйна не е замесена и че войната с Русия ще се реши на бойното поле.

Руската служба за сигурност ФСБ твърди, че московските нападатели са били заловени на път за Украйна и че са имали контакти от другата страна, които са ги подкрепяли. Представител на разузнаването на Украйна нарече идеята, че въоръжените лица биха се насочили към украинската граница, "абсурдна". Андрий Юсов, представител на украинското отбранително разузнаване, заяви пред Би Би Си, че районът е пълен с руски военни и служби за сигурност. Всеки терорист, който бяга от мястото на нападението, би трябвало да е "глупав или самоубиец" - или да иска да бъде заловен, за да се насочи натам, казва Юсов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

13

GB

24.03 2024 в 13:06

Johnny B Goode,

Естествено, че не.

Нали тогава ще стане съвсем ясна връзката с атентаторите - ФСБ.

Едно е местните власти, очевидците и телефонистка да твърдят нещо, друго е това нещо да се види след официално разследване на държавно ниво.

22548

12

dolivo

24.03 2024 в 09:25

Покана и разговор работи много по-добре от заставяне и насилване.

НО, има 1 изключение.

Това е когато отсреща е манипулативен психопат. Това няма как да е цял народ. Обикновено е клика.

Тогава трябва да си подготвен с прилагане на сила, най-малко за да се защитиш.

А за да избегнеш ефекта на подхлъзването по лесния път на силата, трябва да поставиш специални контроли при всяка ескалация.

Затова Европа е толкова внимателна, че чак прилича на пасивно и слабо. Затова Германия е плаха в местене на войски, особено в чужди страни.

Пързалката и арогантността на силния е процес, а не от днес за утре.

1005

11

ПР

24.03 2024 в 09:06

Тероризма,независимо къде се случва,за мен е омразен.Не понасям насилието във всичките му форми.
Въпрос-от 2 год.,какво върши Россия в Украйна?Прави държавен тероризъм.Бомбардира ежедневно жилищни структури.Горят живи хора.Избиват цивилни,в пъти повече,от какъвто и да е атентат.Буча,Харкив,Киев,Одеса,Бахмут,Мариупол.....колко цивилни украинци бяха избити?!Колко деца бяха отвлечени?!Какво е това,как се нарича това?!Държавен бандитизъм и тероризъм.

2073

10

Johnny B Goode

24.03 2024 в 01:46

А чувалите с Рязанска захар намериха ли ги?

345

9

Джендо Джедев

23.03 2024 в 23:38

Интересна статийка:

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/4-neudobni-vuprosa-za-teroristichnata-ataka-moskva

22548

8

dolivo

23.03 2024 в 20:08

Подлите инсценировки на ФСБ са очевидни.

Всъщност алтернативата е по-лоша - Таджикистанците са се радикализирали срещу Путин и го чака гражданска война.

788

7

jorj

23.03 2024 в 18:28

Перфектно терористично шоу си спретна ТЕРОРИСТ НОМЕР ЕДНО В СВЕТА, ЗЛОТО ДЖУДЖЕ ПУТЬО - ИМПЕРАТОР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО МОСКОБАНДИЯ! СЕГА ПАК ЩЕ ИМА ГОЛЯМА МОГИЛИЗАЦИЯ, ХИЛЯДИ ХОРА ОЩЕ ЩЕ ЗАТИНАТ, ЗАЛАДИ ТОЗИ САТАНИНСКИ УРОД!

870

6

Constanza

23.03 2024 в 18:11

Да парафразирам обръщението На г-н ***ин, Ислямска държава поема отговорността за терористичния акт, но така му се иска да е Украйна!

1236

5

БотоксПутю

23.03 2024 в 17:50

"При огледа на автомобила марка "Рено" са били открити пистолет "Макаров", пълнител за автомат "Калашников" и паспорти на таджикски граждани, посочва ТАСС."

Избягали, но си оставили паспортите в колата? Ай сиктир!

1000

4

foreigner66

23.03 2024 в 17:45

Той бащицата си го каза, как няма да е Украйна, разбира се. През това време НАТО изказва съболезнования на близките, в какво врме живеем а?! Ами на близките на убитите цивилни в Киев,Одеса,Харков и т.н. и т.н на тях кога? Разрушените градове,отровената земя,реките от кръв на млади хора за тях кога съболезнования бе двулични твари?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!