Путин обсъди с Порошенко съдбата на Савченко

OFFNews 19 април 2016 в 08:15 4615 4

Все още не ясно дали Путин ще размени Савченко за осъдените в Украйна руски военни

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко разговаряха по телефона за ситуацията в Югоизточна Украйна и съдбата на украинския военен пилот Надежда Савченко, предаде ТАСС.

Агенцията се позовава на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. В разговора беше обсъдено положението в Югоизточна Украйна и съдбата на Надежда Савченко, посочи Песков.

Говорителят даде да се разбере, че в близките дни осъдената от Русия Савченко ще бъде посетена от представител на украинската генерална прокуратура, така и на генералното консулство на Украйна в Ростов на Дон.

Путин и Порошенко са обсъдили съдбата на двама руснаци. Станало е дума за Евгений Ерофеев и Александър Александров. Те бяха осъдени на 14 години затвор и конфискация на имущество от съд в Киев.

Двамата бяха признати за виновни, че са воювали на страната на проруските бунтовници срещу украинската армия в Донбас. Изнесени бяха данни, че те са били служители на руското военно разузнаване – ГРУ. Кремъл обаче отрече с мотива, че те са се уволнили месеци преди да бъдат задържани от украинските власти в Луганск.

По-късно Путин разговаря и с колегата си Барак Обама. Двамата обсъдили по телефона положението в Сирия, потвърждавайки заинтересоваността си от спазване на примирието, съобщават информационните агенции.

„Путин наблегна върху необходимостта от по-бързото дистанциране на умерената опозиция от групировката „Ислямска държава" и Джебхат ан-Нусра, а също от затваряне на границата на Турция със Сирия, през която продължават да влизат хора и въоръжение за екстремистите. Договорено бе да се засилва координацията на усилията на двете държави по сирийското направление, включително по линия на спецслужбите и министерствата на отбраната. С тази цел ще бъдат отработени допълнителни мерки за оперативно реагиране спрямо нарушенията на примирието", казва се в съобщението на Кремъл.
Относно украинския конфликт Путин е заявил на Обама, че очаква от новото правителство на Украйна "да започне пряк диалог с Донбас, да обяви амнистия, да осъществи конституционната реформа и въведе съгласуван с Донецк и Луганск закон за особения им статут", подчертава се още в съобщението.

Обама е благодарил на Путин за руската помощ по освобождаването на американския гражданин Патрис Доус, който нелегално бе влязъл в Сирия и бе арестуван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!