Путин и Ердоган ще обсъдят в Сочи зърнената сделка

OFFNews 04 септември 2023 в 08:19 814 0

Ердоган
Ердоган и Путин.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който днес ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в Сочи, има намерение да обсъди с него жизнеспособността на черноморската зърнена сделка по новите условия на ООН. Това съобщи пред ТАСС неназован източник от политическите кръгове в Анкара.

„Несъмнено основна тема на предстоящите разговори в Сочи ще бъде жизнеспособността на предишната зърнена сделка. Лидерите подробно ще обсъдят новите предложения, които бяха подготвени в ООН с участието на Турция“, каза източникът.

Вчера турският вестник "Сабах" съобщи, че в новия пакет от предложения на ООН има клауза за начало на преговори за отмяна на ограниченията за руските производители на храни, чиито активи са блокирани в Европа. Освен това ООН предлага "да започне работа по оценка на щетите по повредените тръбопроводи", по които се е доставял амоняк. Повторното включване на Росселхозбанк в системата SWIFT също е сред предложенията на световната организация. Предвиждат се и стъпки по разрешаване на проблема със застраховките на руските кораби, превозващи храни.

Русия се оттегли едностранно през от споразумението за износ на зърно през черноморските пристанища на Украйна с аргумента, че собственият ѝ износ на храни и торове среща спънки.

„Заедно със зърнената сделка, която ще бъде основна тема на срещата на президентите Ердоган и Путин, може да се обсъдят и доставките на природен газ от Русия към Европа през Турция. Тази тема не е по-малко важна, става въпрос за създаването на газов хъб на територията на Турция“, заяви събеседникът на ТАСС, цитиран от БТА.

Той каза още, че в дневния ред на срещата ще бъде и „сценарият за доставка на зърно от Русия за нуждаещите се страни в Африка през Турция с финансовата подкрепа на Катар“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика