Простреляната от 6-годишен ученик учителка се подобрява, затвориха училището за седмица

OFFNews 09 януари 2023 в 14:08 2718 2

Аби Звернер

Снимка Фейсбук/Личен профил

Аби Звернер

Подобрява се състоянието на простреляната от 6-годишен ученик в училище американска учителка. Днес 25-годишната Аби Звернер е в стабилно състояние в местната болница и вече може да разговаря със свои близки и приятели.

След стрелбата в петък началното ѝ училище в град Нюпорт Нюз в щата Вирджиния е затворено за седмица, съобщава Би Би Си. В изявление от училището обясниха, че това се прави, за да се даде възможност на учениците и на семействата им да преодолеят травмата.

Началната учителка получи животозастрашаващи рани, след като детето я прострелва с пистолет. Когато е улучена, тя успява да извика на останалите деца от класа да бягат.

Колеги на Аби я описват пред АП като трудолюбив преподавател, отдаден на учениците си и ентусиазиран по отношение на професията си.

Детето извършител е в ареста. Не е ясно как се е сдобило с пистолета.

Училището, в което учат около 550 ученици, разполага с метални детектори, но охраната не проверява всеки ученик, а на случаен принцип. Очевидно не е заподозряла шестгодишното дете в притежание на огнестрелно оръжие.

Полицията отказва да съобщи какви са били мотивите за стрелбата. Полицейският началник Стив Дрю уточнява, че до нея се е стигнало след "пререкание" в класната стая на първи клас (6- и 7-годишни деца) и че не изглежда тя да е била "случайна".

Петокласничка в съседна стая разказва какво е преживяла. Имали занятия по математика, когато били заключени в стаята. "Появи се директорката, която каза: "Заключете! Повтарям - заключете!" - разказва Нова Джоунс пред CNN. "Бях уплашена... не знаех какво да правя, затова просто се скрих под бюрото, както всички."

Първоначално момичето помислило, че в училището е влязъл мъж с оръжие.

Впоследствие отвели всички от класната стая във физкултурния салон, след което се прибрали по домовете си.

Нюпорт Нюз е град с население около 180 000 души и се намира на около 112 км югоизточно от столицата на щата Ричмънд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови