Прокурори поискаха условна присъда за френски министър

OFFNews 16 ноември 2023 в 09:37 607 0

Морети

Снимка АФП

Ерик Дюпон-Морети

Прокурорите по делото за злоупотреба със служебно положение срещу френския министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети са поискали да му бъде наложена условна присъда от една година, ако бъде признат за виновен, предаде ДПА, цитирана от БТА. Съдът на Републиката, който разглежда казусите с министри, потвърди вчера прокурорското искане.

Процесът, на който бе даден ход миналата седмица, е по обвинение, че Дюпон-Морети е използвал министерските си правомощия, за да възбуди разследвания срещу свои лични съперници от високите етажи на съдебната система. С тях той е конфликт, докато е работел като адвокат по наказателни дела. Единият казус засяга съдия от Княжество Монако, а други три - съдии от държавната финансова прокуратура. Разследванията и срещу четиримата междувременно са прекратени.

Обвиненията срещу 62-годишния Дюпон-Морети бяха отправени от няколко съдийски синдиката и прокурори. Той отрече да е нарушавал закона. Процесът трябва да приключи в петък. В неговия период министърът не е отстранен от длъжност, но е освободен от присъствие на съвещанията на правителството. Ако бъде признат за виновен, по закон го заплашва присъда до 5 г. затвор и глоба от 500 000 евро.

Една такава присъда би била удар по президента на Франция Еманюел Макрон, който застана твърдо зад министъра въпреки обвиненията, посочва ДПА. Дюпон-Морети е бил назначен изненадващо за министър на правосъдието при поредица от промени в правителството през 2020 г. Дори и преди встъпването си в длъжност той е бил противоречива фигура, като е поемал защитата на подсъдими в шумни процеси, отбелязва агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика