При закрити врати: Русия иска затвор от 20 г. за Навални

OFFNews 21 юли 2023 в 08:08 1027 2

Навални

Снимка БТА/АП

Алексей Навални

Руската прокуратура настоява за присъда от 20 г. затвор за Алексей Навални по време на процеса при закрити врата по обвинение в създаване на екстремистка общност. За това съобщи адвокатът на руския опозиционен лидер Олга Михайлова, съобщи ТАСС. Информацията бе потвърдена и от Би Би Си.

Делото срещу 47-годишния Навални, който се смята за един от най-големите врагове на руския президент Владимир Путин, се води в наказателната колония ИK-6 в Мелехово, Владимирска област, на около 235 км от Москва. Там той излежава присъди от общо 11 години и половина.

"Прокурорът поиска Навални да бъде признат за виновен по член 3, ал. 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация – създаване на екстремистка общност и участие в нея, а така също и във финансови дейности, свързани с екстремизъм, и публични призиви към екстремистки действия. Поисканата присъда от 20 г. трябва да бъде излежана в наказателна колония", уточни за ТАСС адвокатката на Навални.

За Даниел Холодний, втория подсъдим по делото за екстремизъм, който е бивш технически директор на ЮТюб канала на Навални, е поискана присъда от 10 г.

Навални беше арестуван в Москва през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където се лекува от опит за отравяне. За това той обвини Кремъл. Опозиционерът получи 2,5 г. затвор за нарушаване разпоредбите по условна присъда и още 9 г. по обвинения в измама и неуважение към съда.

Новите обвинения засягат дейността на антикорупционната фондация на Алексей Навални и изявления на негови сътрудници. Приближени на Навални посочват, че те подвеждат под отговорност организацията със задна сила от създаването ѝ през 2011 г.

Навални отхвърля всички обвинения като политически и обвинява Кремъл, че иска да го държи зад решетките доживот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

21.07 2023 в 08:47

Е както обикновено в СССРайха - първо го арестуват, затварят и решават каква ще е присъдата. Пък после все ще измислят за какво.

345

1

Джендо Джедев

21.07 2023 в 08:37

В какво го обвинятавт, че не ми се чете? В канибализъм ли?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки