Президентът Зеленски: Украинската армия освободи 30 населени места в Харковска област

OFFNews 10 септември 2022 в 07:00 4966 7

Володимир Зеленски

Снимка Офис на президента на Украйна

Володимир Зеленски

Частите на ВСУ са освободили 30 населени места в района на Харковската контранастъпателна операция, съобщи в ежедневното си телевизионно обръщение към народа на Украйна в петъчната вечер президентът Володимир Зеленски. Също снощи САЩ за първи път нарекоха военните действия на украинската армия на юг контранастъпление.

Преди да коментира военните успехи на ВСУ Зеленски за втори път за една седмица коментира оперативната тишина по въпросите, свързани с провежданата контраофанзива.

„Искам сега отново да се обърна към някои блогъри, които понякога бързат да съобщят резултатите от някои активни действия на нашите войници на фронта... Моля, не бързайте със съобщенията, не усложнявайте задачата на нашата армия със с воята бързина. Моля, не съобщавайте конкретни подробности за отбранителната операция преди официалните представители на нашата държава не ги кажат.“ – призова Зеленски.

За първи път херметичността на информацията в украинските медии и украинския сегмент на социалните мрежи беше сведена до такова ниво, че за първите успехи по Харковското направление украинците разбраха от публикации в руски източници.

„Въоръжените сили на Украйна освободиха и поеха контрол над 30 населени места в Харковска област. В част от селищата в областта продължават мерките за проверка и обезопасяване на територията, постепенно овладяваме нови населени места - навсякъде връщаме украинското знаме и защитата за всички наши хора.“ – каза украинският лидер и призова украинците от освободените територии да предават всяка една известна информация за престъпленията на окупаторите на украинска земя.

Володимир Зеленски обяви също, че на освободените територии се завръщат и частите на Националната полиция на Украйна.

„И искам да благодаря днес на нашите разузнавачи, на нашите специални служби, които отново се показаха много ефективни в прогонването на врага. Благодаря и на войниците от 14-та отделна механизирана бригада „Княз Роман Велики“, командващият харковското направление специално отбеляза героичните действия на момчетата от тази бригада. Не забравяме и други области. Продължават ожесточени боеве както в Донбас, така и в южната част на страната ни. Благодаря на морските пехотинци от 503-ти батальон за смелостта им в Донецка област. Благодаря на войниците-разузнавачи от 131-ви отделен разузнавателен батальон, които, рискувайки живота си, първи излязоха напред и осигуриха изпълнението на поставените задачи от сборните военни части в Херсонска област.“ – допълни Зеленски.

Украинският президент съобщи, че е подписал укази за награждаването на 293 военнослужещи, отличили се на фронта, но стана ясно, че военните не са единствените, които е наградил в този ден.

„Днес в Киев се срещнах с Халук Байрактар, човек, когото в Украйна не е необходимо да представям. Контекстът на срещата е разбираем, разбираеми ще бъдат и резултатите. Ще подсилим нашата държава. Връчих на г-н Байрактар орден „За заслуги“ I степен, той е действително заслужен.“ – коментира президентът на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1022

7

suziebadgirl

11.09 2022 в 08:29

Петата колона на кремъл в България не вярва дори на росСМИ, които още преди всички други съобщиха за бягството (прегрупирането) на орките. Всички русороби в един глас повтарят опорките на москва и не искат да видят истината.

1000

5

PaulPierce

10.09 2022 в 09:01

Бой по азиатските орки

9347

4

Анализи

10.09 2022 в 08:59

Браво и така до пълното освобождение от наглеците.

2550

3

alfakentavur

10.09 2022 в 08:43

Колкото повече украинска земя се освобождава от орките, толкова по-жалки и смешни стават българските мекерета на Путлер.
Скоро ще ви секнат копейките ще се върнете на къра да пасете овцете.

1065

2

Moholovka

10.09 2022 в 08:24

Защото руснаците са толкова смотани, че и жените ще свършат работата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!