Правителството в Румъния одобри спорните промени въпреки протестите

OFFNews 01 февруари 2017 в 13:15 3972 5

Снимка Reuters

Протестът в Румъния

Румънското социалистическо правителство одобри спорните промени в Наказателния кодекс, срещу които хиляди хора протестират от дни в много градове на страната. 

Указът не беше включен в предварителния дневен ред на правителството и ще влезе в сила веднага след публикуването си в държавния вестник, без да минава през парламента. 

Приетите промени декриминализират злоупотребата с власт с действия, причиняващи финансови щети за по-малко от 200 000 леи (около 44 000 евро).

Указът ще помогне на лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня да избегне основната точка от обвиненията срещу него в започналия във вторник процес за фиктивни назначения. Според прокуратурата действията на Драгня са нанесли щети в размер на 24 000 евро.

В същото време правителството предаде на парламента за разглеждане проект за помилване на около 2500 затворници, излежаващи присъди до пет години затвор, без да прибегне до спешен указ, както беше планирано първоначално.

Повече от 10 000 души се събраха пред сградата на правителството в Букурещ след обявяването на приетото решение, за да поискат оставката на кабинета. 

Очаква се протестите в следващите дни да се засилят. 

Правителството на премиера Сорин Гриндяну е на власт от по-малко от месец. 

Срещу решението за приемане на промените в Наказателния кодекс и заобикалянето на обсъждането им в парламента се обявиха президентът Клаус Йоханис, главната прокуратура и Висшият съдебен съвет, както и редица организации, в това число Отделът за борба с измамите, който свързва румънските институции с ОЛАФ.

Самият Йоханис се включи и в протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!