Пожари поглъщат селата около Чанаккале, Турция затвори Дарданелите за корабоплаване

OFFNews 23 август 2023 в 08:54 3049 0

Снимка Sergen Sezgin/Anadolu Agency via Getty Images

Властите признават, че заради силния вятър до този момент пожарникарите не могат да овладеят пожара, избухнал в провинция Чанаккале.

Горският пожар, избухнал към 11.30 във вторник в района на Кепес в турската провинция Чанаккале, се превръща в катастрофа, а турските власти се готвят за най-лошия сценарий, съобщават местните информационни агенции, които цитират министъра на селското и горското стопанства Ибрахим Юмаклъ. В гасенето на пожара са изпратени 1321 пожарникари, 10 самолета, 26 хеликоптера и 68 единици строителна техника, 30 автоцистерни и 202 резервоара за вода. Заради силния вятър площта на пожара се разширява, а огънят е с 15-километров фронт.

В зоната на пожара са се оказали шест населени места, които са евакуирани по спешност заради силните пламъци. Министерството на транспорта и инфраструктурата обяви затваряне на корабоплаването през Дарданелите в двете посоки до стабилизиране на ситуацията.

Местните жители публикуват в социалните мрежи видео от изминалата нощ, на което се вижда огънят, поглъщащ горите в непосредствена близост до Чанаккале. Вижда се и се чува с каква сила духа и бушуващият вятър.

С цел осигуряване на безопасност е спряно движението на цивилни автомобили по магистралата Чанаккале - Чан. В ход е евакуация на университета „18 март“ и на болницата „Мехмет Акиф Ерсой“. На мястото на природната стихия се намира шефът на екстрените служби Окай Мемиш, изпратено е и подкрепление на пожарникари от Текирдаг. От турското президентство съобщиха, че 736 граждани са евакуирани.

Призори турски пожарникари публикуваха записи, от които става ясно, че пожарът е достигнал до село Ягджълар и се прехвърля върху жилищни сгради в селото. Пожарникарите не успяват да гасят заради продължаващия вятър. "Това не е анимационен филм! Чанаккале гори", пише потребител на X.com във видео, публикувано в бившия Twitter.

Първият голям пожар в Турция за последните дни избухна недалеч от районите Бурун и Ексели в провинция Бурса, там се опитват да го контролират от въздуха, но заради силния вятър пожарникарите още не могат да овладеят ситуацията. По думите на властите причините за пожарите са неизвестни, но най-вероятно това е сушата, аномалните горещини и личната безотговорност на населението. Местните игнорират забраните за палене на огън за пикник през летните месеци, след излетите сред природа остават стъклени бутилки, които буквално действат като лупа, която слънцето бавно може да разпали огън.

Във вторник турският президент Реджеп Таип Ердоган призова заради сушата турците да икономисват водата, а в същото време предложи на Гърция помощ в гасенето на пожарите в северната част на страната. Тогава стихията още не беше се развихрила в района на Чанаккале.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews