Порошенко поиска от ООН мироопазваща операция в Украйна (снимки)

Дебалцево вече е изцяло в ръцете на проруските сепаратисти

Сергей Антонов 19 февруари 2015 в 11:10 6602 72

Снимка Пьотр Андросечко, Газета виборча

Украинската армия напуска Дебалцево

Президентът Петро Порошенко призова ООН и ЕС за въвеждането на мироопазващи сили в Източтна Украйна.

Решението бе взето тази нощ на спешно заседание на Съвета за национална безопасност и отбрана (СНБО) и първо бе съобщено от неговия секретар и бивш председател на Върховната рада Александър Турчинов.

"Тези сили ще ни помогнат да гарантираме сигурността в ситуация, при която обещанията за мир не се спазват", заяви Порошенко, цитиран от Би Би Си.

Изявлението му дойде, след като Украйна официално изтегли войските си от стратегически важния град Дебалцево след интензивни боеве. След тях Дебалцево вече е изцяло в ръцете на проруските сепаратисти.

Сутринта пресслужбата на щаба на въоръжените сили на Украйна съобщи, че повече от 90% от бойците в Дебалцево са изтеглени на нови позиции. Операцията по изтеглянето продължава. До тази сутрин Украйна е изтеглила 2475 военни.

По официални данни в резултат на последните боеве са загинали 6 бойци, а ранените са 100, но данните за броя на загиналите и ранените са противоречиви. Говори се, че в моргата в Артемовск са докарани 40 трупа от тази нощ. Няма данни и за пленените от сепаратистите. В същото време министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщава, че по време на операцията в Дебалцево са загинали 3088 украински войници.

Депутатът от украинската Дума Дмитрий Тимчук съобщи за настъпление от страна на проруските бунтовници към Артемовск тази сутрин. „Подразделения на противника се движат по направление Артемовск. Придвижват се с 10 танка и 6 БТР-ра", пише Тимчук във Фейсбук.

Съветът за национална безопасност е одобрил и предложението на президента Петро Порошенко за въвеждане на промени в закона за военното положение.

Съветът утвърждава и план за провеждане на многонационални учения през 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки