Поне 500 украинчета намериха смъртта си по време на войната. 1100 са ранените деца

OFFNews 13 август 2023 в 17:00 1210 3

война

Снимка БТА/АП

Войната не пожали и децата.

Най-малко 500 украински деца са убити след нахлуването на Русия в Украйна, което Москва започна преди повече от 17 месеца, предаде ДПА, като се позова на изявление на генералната прокуратура в Киев.

Още 1100 украинчета са получили наранявания от различна степен, допълват от там. Според нея действителният брой вероятно ще бъде по-висок, тъй като украинските власти продължават да разследват жертвите в зоната на военните действия и в освободените от Украйна територии, както и в регионите, окупирани от руските войски.

Броят на убитите и ранените деца е най-голям в източните области Донецк и Харков, разположени близо до фронтовата линия, следвани от района на столицата Киев и град Херсон в Южна Украйна.

Според прокуратурата съвсем наскоро при ракетен удар в Западна Украйна е загинало 8-годишно момченце.

Съдебната система на Украйна регистрира цивилните жертви във войната, започната от Русия през февруари миналата година, и събира доказателства, които потенциално могат да бъдат използвани в съдебни процеси за подвеждане под отговорност на руски военнослужещи за военни престъпления, напомня БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!