Полският военен министър обвини тайните служби за конфликта около съдебната реформа

OFFNews 26 юли 2017 в 14:12 2236 1

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич обвини тайните служби за конфликта за готвената съдебна реформа. 

Според него става дума за планирана акция, която е подготвена именно 

"В сянката на събитията, за които става дума, без съмнение стоят хора от някогашните комунистически служби или от тайните служби, които продължават комунистическите традиции и дейността в полза на Русия", каза той, цитиран от Полската телевизия и БТА.

По думите му "това е широка атака срещу Полша".

Мачеревич е категоричен, че протестите срещу съдебната реформа са имали за цел да свалят правителството.  

Реформа в съдебната система е необходима за успеха на всички останали реформи. Ако не направим това, всички промени може да бъдат анулирани. Управляващата партия "Право и справедливост" ще доведе реформата докрай, каза той. 

Хиляди протестираха срещу приетите от управляващите промени, засягащи Върховния съд и Националния съвет на магистратурата - полският Висш съдебен съвет. 

Според протестиращите обаче промените ще ликвидират независимостта на полските съдилища и ще ги поставят под контрола на управляващата партия.

Президентът Анджей Дуда наложи вето върху два от трите закона за реформите и съобщи, че ще разработи собствен план за реформа в съдебната система, което пък предизвика критиките на управляващите. 

Съдебната реформа беше осъдена и от Европейската комисия. Тя заплаши да преустанови правото на гласуване на Полша, ако промените влязат в сила. 

Днес вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс подчерта, че ако започне уволняване или принудително пенсиониране на съдиите от върховните съдилища, Комисията ще задейства незабавно процедура за отнемане на гласа на Полша в Блока. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови