Полша готова да блокира Беларус: Няма да позволим зелени човечета да ни бягат по границата

OFFNews 30 юли 2023 в 19:08 8221 1

Снимка

В случай на сериозни инциденти с участието на ЧВК Вагнер по границата на страни от ЕС и НАТО да бъде обсъдена пълна изолация на Беларус и затваряне на границите за товарен трафик, предлага Полша. „Лукашенко се съобразява само с тези, които играят твърдо“, смятат експертите във Варшава.

„Полша няма да позволи на малките зелени човечета да тичат по границата, заяви министърът на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински, който по този начин взе отношение към присъствието на ЧВК „Вагнер“ в Беларус и подмятанията на Александър Лукашенко, че вагнеровците били нетърпеливи да си направят екскурзии до Варшава и Жешув.

Както подчерта Камински, беларуският режим трябва да е наясно, че "ако заедно с нашите партньори от Литва и Латвия решим, че това е правилният отговор в момента, ние напълно ще изолираме Беларус, като затворим всички гранични пунктове с тази страна“.

„Санкциите трябва да поставят Лукашенко на колене. Той разбира само езика на силата“, казва Павел Латушка, беларуски опозиционер и заместник-председател на опозиционния Обединен преходен кабинет на Беларус, в интервю за портала money.pl. „Молим само за запазване на пътническия трафик“, казва Латушка.

По думите на опозицинера, само незабавните и координирани санкции ще бъдат ефективни. В противен случай заплахата от диверсионни акции, шпионаж и враждебност ще се увеличава и ще увеличи разходите за справянето с нея.

„Лукашенко се съобразява само с онези, които играят твърдо. Съвместните действия на Полша, Литва и Латвия биха засегнали интересите му. Пълзящите санкции не действат върху режима му. Лукашенко получава време да се адаптира към тях. След това силата на натиска отслабва.

Според Павел Латушка, икономическите санкции и невъзможността да се търгува със Запада ще затруднят режима да спонсорира групата „Вагнер“ и ще отслабят възможността за по-нататъшно производство на оръжия за Русия.

Изолацията би задушила Беларус, тъй като износът на стоки и услуги носят 70 на сто от БВП на страната, което показва сериозната й зависимост от международния обмен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!