Politico: Украйна върви към поражение

OFFNews 17 април 2024 в 12:45 8309 7

Войната в Украйна

Снимка БГНЕС

Войната в Украйна

Забавянето на американската военна помощ за Украйна чертае мрачна прогноза за развитието на войната, единодушни са западните анализатори и издания.

"Украйна върви към поражение" - пише в анализ международното издание "Политико" ден след "Ню Йорк таймс".

Препечатваме анализа на "Политико":

Просто попитайте украински войник дали все още вярва, че Западът ще подкрепи Киев "колкото е необходимо". Това обещание звучи кухо, когато са минали четири седмици, откакто артилерийското ти подразделение за последен път е имало снаряд за стрелба, както се оплака един военнослужещ от фронтовата линия.

Не става въпрос само за това, че украинските сили нямат достатъчно боеприпаси. Забавянето на западните страни с изпращането на помощи означава, че страната изпитва опасен недостиг на нещо, което е още по-трудно да се осигури от снарядите: бойния дух, необходим за победа.

Настроените сред войниците е мрачно, подкопано от непрестанните бомбардировки, липсата на модерни оръжия и загубите на бойното поле. В градовете, отдалечени на стотици километри от фронта, тълпите от млади мъже, които се редяха на опашка, за да се присъединят към армията в първите месеци на войната, са изчезнали. Днес бъдещите новобранци, които отговарят на условията, избягват наборната служба и прекарват следобедите си в нощните клубове. Много от тях са напуснали страната.

Както открих по време на репортажите си от Украйна през последния месец, картината, която се очертаваше от десетките интервюта с политически лидери, военни и обикновени граждани, беше картина на страна, която се плъзга към катастрофа.

Дори когато президентът Володимир Зеленски казва, че Украйна се опитва да намери начин да не отстъпва, военните офицери в личен план приемат, че това лято са неизбежни още загуби. Единственият въпрос е колко тежки ще бъдат те. Владимир Путин вероятно никога не е бил по-близо до целта си.

"Знаем, че хората са отпаднали, и го чуваме от областните управители и от самите хора", казва пред "Политико" Андрий Ермак, влиятелният началник на щаба на Зеленски. Ермак и неговият началник пътуват заедно до "някои от най-опасните места", за да мобилизират гражданите и войниците за борба, каза той. "Казваме на хората: "Вашето име ще влезе в учебниците по история".

Ако през третата година от руската инвазия тенденцията не се обърне скоро, то украинската нация в сегашния ѝ вид ще остане в миналото.

За война с такова епохално значение мащабът на действията на западните лидери в помощ на Киев за отблъскване на руските нашественици далеч не отговаря на тяхната гръмка реторика. Това разочарование доведе до умора и раздразнение на украинците от всички рангове - от войниците, копаещи окопите, до министрите, управляващи страната.

Когато "Политико" попита министъра на външните работи Дмитрий Кулеба дали смята, че Западът е оставил Украйна да се бори с една ръка вързана зад гърба си, отговорът му беше ясен: "Да, така е", каза той в интервю в кабинета си, час след поредната руска ракетна атака в сутрешните часове.

Зеленски изложи залозите още по-ясно, като заяви, че Украйна "ще загуби войната", ако Конгресът на САЩ не се намеси и не предостави помощ.

Все повече изглежда, че залогът на Путин, че може да сломи украинската съпротива и западната подкрепа, може да се оправдае.

Без сериозна промяна в доставките на модерни западни оръжия и парични средства Украйна няма да може да освободи териториите, които силите на Путин държат в момента. Това ще остави Путин свободен да хапе ранената страна през следващите месеци или години. Дори ако Русия не успее да довърши Украйна, частичната победа ще остави надеждите на Киев за присъединяване към ЕС и НАТО в неизвестност.

Последиците от подобен изход ще бъдат сериозни за света. Путин ще обяви победа у дома и окуражен от разкриването на слабостите на Запада, може да съживи по-широките си имперски амбиции в чужбина. Литва, Латвия и Естония се страхуват особено много, че са следващите в списъка му с удари. Китай, който вече е все по-надежден партньор на Москва, няма да види причини да промени позицията си.

В момента Украйна се нуждае най-спешно от милиони артилерийски снаряди. Освен това Украйна заявява, че се нуждае от поне две дузини системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да защити войските на фронтовата линия и да защити Харков, най-големия град в страната след Киев, който от седмици е подложен на яростна ракетна и артилерийска атака.

Нарастват опасенията, че Русия може скоро да насочи сухопътна офанзива към втория град в Украйна.

"Това е символично, защото казват, че Харков е първата столица на Украйна. Това е голяма цел", каза Зеленски в интервю за медийните издания на компанията-майка на "Политико" Axel Springer миналата седмица.

Украинската армия се готви за още загуби през следващите месеци. Олександър Сирски, главнокомандващ на въоръжените сили, предупреди, че ситуацията на източния фронт на Украйна "значително се е влошила през последните дни". Както самият Зеленски се изрази на друго място: "Опитваме се да намерим някакъв начин да не отстъпваме".

Опасенията за крехкостта на фронтовата линия само се засилват от безпрецедентната вълна от руски атаки, целящи да извадят от строя електрическите мрежи на Украйна.

На последните срещи с "Политико" политическите лидери на страната признаха, че общественият дух е спаднал и въпреки че всички се опитваха да запазят оптимизъм, разочарованието от Запада проличаваше във всеки разговор.

"Дайте ни проклетите "Пейтриът", избухна Кулеба, главният дипломат на Украйна. Седейки за интервю във външното министерство, той не можеше да скрие раздразнението си от забавянето и от ограниченията, които се поставят на западните оръжия - като например да не се нанасят удари по руски петролни съоръжения.

Кулеба, разбира се, изрази безусловната си благодарност за цялата подкрепа, която е получена от западните съюзници през последните две години. Но предупреди, че Украйна е попаднала в омагьосан кръг: след това западните съюзници се оплакват, че Киев е в отстъпление, което намалява вероятността да изпратят повече помощ в бъдеще. (След срещата на "Политико" с Кулеба Германия се съгласи да достави "Пейтриът", но все още остава въпросът дали те ще се окажат достатъчни.)

Настроението във висшите редици на армията е още по-мрачно от това на Кулеба.

Няколко висши офицери разговаряха с "Политико" само при условие, че няма да бъдат назовани, за да могат да говорят свободно. Те обрисуваха мрачна прогноза за фронтовите линии, които могат да се сринат това лято, когато Русия, с по-голяма численост и готовност да приеме огромни жертви, започне очакваната си офанзива. Може би по-лошото е, че изразиха лични опасения, че решимостта на самата Украйна може да бъде отслабена, а бойният дух на въоръжените сили да бъде подкопан от отчаяния недостиг на провизии.

Украинските командири зоват за повече войници - според една от оценките на бившия висш командващ Валерий Залужний ще са им необходими още 500 000 души.

Но Зеленски и украинският парламент се колебаят дали да издадат заповед за нова масова мобилизация. В интервю за "Политико" Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на Украйна, предложи важна - и за външните наблюдатели може би изненадваща - причина да не се пристъпи към масова мобилизация: подобно призоваване не би имало подкрепата на народа. Зеленски все още е "президент на народа", каза той. "За него това е много важно и е много важно народът да направи нещо не само защото му е наредено да го направи."

И тук е проблемът. Западът не успява да предложи необходимото, а това на свой ред подкопава волята на Украйна да направи необходимото.

Страната е изправена пред екзистенциална криза - Путин буквално иска да я задраска от картата - и въпреки това очевидно няма достатъчно обществена подкрепа за нов законопроект.

Младите украинци избягват военната служба

Вярно е, че Украйна не се различава от съседните си европейски държави, където според последните проучвания на общественото мнение голям брой хора биха отказали да бъдат призовани в армията, дори ако нациите им бъдат нападнати. Но Украйна е страна във война. Екзистенциална битка като тази не може да бъде спечелена без мобилизация на цялата нация.

И все пак, докато конфликтът продължава, украинците, живеещи в Киев и в централната и западната част на страната - далеч от фронтовите линии - изглежда в някои отношения са готови да се примирят с войната, която бушува на изток, стига да могат да се върнат към нормалния си живот.

Оттук идва и отказът от участие в армията: отговарящите на изискванията млади новобранци намират други занимания, като в късните следобеди се събират в хипстърски барове и техно клубове.

Виталий Кличко, бившият шампион по бокс в тежка категория, който сега е кмет на Киев, заяви, че разбира защо хората искат да се върнат към нормалния живот, като твърди, че това е здравословно. Той заяви пред "Политико", че желанието за възобновяване на ежедневните дейности е израз на непокорство пред опитите на Путин да изтощи хората.

Може би е така. Но изправен пред неумолим враг, който прокарва своето предимство срещу зле оборудвана армия от защитници, подобно отношение и отпускане изглежда високо рисковано.

Както установи отстраненият украински главнокомандващ Залужний, рационалните предупреждения, че нещата може да не се развият добре, могат да донесат неприятности на коментаторите и анализаторите. Но и спирането на критичното мислене няма да спечели тази война.

Западът твърде много вярваше на санкциите, като смяташе, че те ще накарат Русия да се укроти. Също така се смята, че руснаците се настройват срещу Путин заради броя на жертвите или заради надеждите, че той може да бъде свален с преврат в Кремъл. Вместо това руската икономика остана устойчива, а Путин засили хватката си върху властта.

Вярно е, че преди да започне инвазията през 2022 г., руският лидер може да е бил подведен от своите неподготвени шефове на разузнаването да вярва, че една кратка война ще осигури бърза победа.

Но Путин може да си позволи да изчака. Миналия месец той си присъди още един шестгодишен мандат като президент. Той може да се задоволи с патова ситуация: да държи Украйна между победата и поражението, изключена от НАТО и ЕС, все пак би било победа.

А как би се отразил един зациклил конфликт за устойчивостта на Украйна?

Първоначалният прилив на патриотичен ентусиазъм, при който центровете за призоваване на войници бяха залети от доброволци, се изпари. Около 650 000 мъже в подходяща за служба възраст са напуснали страната си, повечето от които са се прехвърлили нелегално през границата.

Преди две години влаковете, тръгващи от Украйна, превозваха почти изцяло жени, деца и възрастни хора, които търсеха убежище. Тази седмица около една трета от пътниците в един от влаковете, превозващи кореспондента от страната, бяха мъже в бойна възраст. По някакъв начин те са успели да се сдобият с документи за напускане на страната.

В президентския кабинет на Зеленски на улица "Банкова" служителите му настояват, че все още са положително настроени. Но че западната помощ, особено дълго отлаганият пакет от 60 млрд. долара на президента Джо Байдън, не може да се отлага още дълго.

Какво ще направи Путин, ако Украйна не получи западната помощ, от която се нуждае, за да победи? "Той ще унищожи напълно всичко. Всичко", казва Зеленски пред медиите на Axel Springer. Украинските градове ще бъдат превърнати в развалини; стотици хиляди ще загинат, каза той.

"Хората няма да избягат, повечето от тях, и така той ще убие много хора. И как ще изглежда това? Много кръв."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

craghack

18.04 2024 в 06:56

Алчните корпоративни мижитурки си наумиха, че ще накарат Украйна да отстъпи, за да не им се развалят печалбите. Кухените от тях векерета под формата на Шулц, Байдън или Тръмп правят необходимото. Стоят и гледат колко смърт на собствените си синове маже да поеме украинското общество преди да се пречупи. Уникални изроди!

1000

6

Kiromir

18.04 2024 в 05:05

Статията си противоречи по много странен начин. Значи, от момент, в който се говори, че само липсата на западни оръжия и пари ще доведат до загуба на нови територии и евентуално на цялата Украйна, малко след това се споменава, че липсата на западни оръжия и пари щяла да попречи на Украйна да изгони орките от загубените територии.
Крайно време е хората на позиция да изтрезнеят и да започнат да говорят реално какво се случва и да признаят моментните военни и икономически реалности. Може би тогава ще има и много по-голяма обществена и социална подкрепа в Колективния Запад. Колкото и да подкрепям Украйна за мен не е нормално Зеленски да си обикаля по света и да си развява неговия план за мир, където Русия моментално трябва да напусне и да започне да плаща репарации. Това просто не е продуктивно и не води до нищо пълзотворно за него и Украйна.

500

5

781000

17.04 2024 в 21:08

ЕС чака Украйна да поиска преговори и и обещава, че ще и помага с каквото и колкото трябва.
Украйна вярва на тези обещания и затова не иска преговори.
В тази статия е пропуснато само едно - ако Украйна загуби, срещу ЕС няма да се изправи Русия, ще се изправят РУСИЯ+УКРАЙНА.

345

4

Джендо Джедев

17.04 2024 в 15:51

Червена бабичке,

Кога Макрон е ОБЕЩАВАЛ френски войници в Украйна? Я бягай при вълка да те свали малко на Земята! ;)

11300

3

yoghurt

17.04 2024 в 13:34

Хайде пак лаш на общественото мнение, сега в противоположната посока. От сигурно поражение на Украйна в началото, през едва ли не неминуемата ѝ победа спрямо десетки пъти по-многочислен враг в средата на войната, сега обратно към това какво поражение следва. След оркестрираното напрежение с Иран и чудодейната атака над Израел от материализирали се през най-строго охраняваната граница бойци на Хизбула, някак поражението на Украйна (в следствие на липса на помощ от Америка) е предизвестено и явно търсено.

-10000

2

Мосю президентът Макрон обеща френски войници за фронта, а още се бави и не ги е изпратил...

2099

1

Mateevk

17.04 2024 в 13:17

Съвсем реалистична статия, а сарказмът в случая е проява на просташки цинизъм.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки