Погребват 17-годишното момче, убито от полицай в Париж. Безредиците продължават

OFFNews 01 юли 2023 в 09:01 3605 0

протести

Снимка БТА/АП

Това остана по улиците на Лион след пореден ден на протести

Във Франция днес ще бъде погребан 17-годишният Наел, който бе убит от полицай по време на пътна проверка в предградие на столицата Париж във вторник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Случаят предизвика обвинения срещу полицията в употреба на прекомерна сила и отприщи вълна от насилие в редица градове в страната, както и в съседна Белгия.

Вчера френските власти ограничиха движението на обществения транспорт за трета поредна вечер в опит да овладеят ситуацията. Около 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите, които продължиха четвърта поредна нощ.

Все пак четвъртата нощ на размирици мина малко по-спокойно. Метежниците действат на разпръснати групи от по няколко десетки души, които се отдават на палежи и нападения на обществени сгради и грабежи на магазини. Имало е и случаи на кражби на оръжие. Арестувани са около 470 души, съобщи БНР.

Марсилия стана едно от главните огнища на среднощното насилие. Кметът на града поиска спешна допълнителна помощ, в разправата с безредиците са се включили и спецчасти. Правителството осигури бронирани коли и 29 хеликоптера за наблюдение в страната.

"Републиката ще победи", заяви вътрешният министър Жерал Дарманен, който посети силите на реда в предградието Мант ла Жоли край столицата.

Френският национален отбор по футбол излезе с призив за успокояване на напрежението и спиране на насилието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!