Подкупният румънски кмет пресякъл границата с такси и избягал в чужбина

OFFNews 25 ноември 2023 в 15:33 10654 0

осъден румънски кмет

Снимка Архив

Румънската гранична полиция обясни как е успял да избяга от страната кметът на северния град Бая Маре Каталин Керекеш, който вчера беше осъден окончателно от Апелативния съд на Клуж на 5 г. затвор за вземане на подкупи, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

След произнасянето на присъдата той беше обявен за издирване, тъй като не беше намерен нито в дома си, нито в кметството.

След проверка на редица гранични пунктове полицаите са установили, че Керекеш е напуснал Румъния през граничния пункт Петя на границата с Унгария. Мъжът е преминал граничния пункт с такси и е използвал документ за самоличност на свой роднина, живеещ в чужбина.

На пресконференция тази сутрин главният инспектор на Гранична полиция Виктор-Щефан Ивашку уточни, че осъденият кмет е преминал румънско-унгарската граница вчера сутринта с такси, в което седял на предната седалка.

Той е представил действителен документ за самоличност, принадлежащ на негов роднина, с когото си приличат. Мъжът, чийто документ е бил използван, живее в друга страна в Европа, уточни началникът на Гранична полиция.

Ивашку добави, че е започнало разследване за дисциплинарно нарушение срещу граничния полицай, който е проверил автомобила и му е разрешил да напусне страната.

Каталин Керекеш беше изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) на 20 май 2016 г. за вземане на подкупи в продължителна форма. Вчера Апелативният съд в Клуж отхвърли обжалването му и потвърди присъдата от 5 г. затвор, произнесена през февруари 2022 г. от съда в Клуж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки