Почина американският астронавт Томас Матингли

OFFNews 03 ноември 2023 в 18:02 1847 0

Томас Матингли

Снимка GettyImages

Американският астронавт Томас Матингли

На 31 октомври от естествена смърт на 87 години почина американският астронавт Томас Матингли, който през 1970 г. се превръща в спасител за космическия кораб "Аполо 13", съобщи НАСА, цитирани от bTV.

Матингли има ключова роля в осигуряването на безопасното завръщане на "Аполо 13".

Той не се качва на борда заради контакт с болен от рубеола и риск той смият да е заразен. Неговото място заема резервният пилот Джак Суигърт. Това се случва само 72 часа преди ракетата да бъде изстреляна. 

След като избухва експлозия на борда на космическия кораб, който пътува до Луната, Матингли разработва метод за пестене на енергия. Така „Аполо 13“ безопасно се връща в атмосферата след обиколка около естествения ни спътник.

Матингли спасява живота на своите колеги - Джеймс Ловел, Джак Суигърт и Фред Хейз, останали без кислород за дишане и захранване на горивните клетки на совалката.

"Аполо 13" е седмият пилотиран космически кораб от програмата "Аполо" на НАСА и третият, изстрелян с цел кацане на Луната. Това е първият космически кораб, претърпял авария извън земна орбита и успял да се завърне благополучно на Земята, след обиколка около Луната.

Томас Матингли е роден през 1936 г. в Чикаго. Той се присъединява към военноморските сили на САЩ през 1958 г., където лети с реактивни самолети.

Приет е в класа на астронавтите през 1966 г. Приносът на Матингли е дал на човечеството много знания "отвъд Космоса", посочва Бил Нилсън от НАСА.

Той поема ролята на пилот на командния модул на мисията "Аполо 16" и е командир на космически кораб в две мисии на космическата совалка.

По време на кариерата си Матингли прекарва 504 часа в Космоса.

Матингли е член на помощния екипаж на "Аполо 8" - първата мисия, която посещава Луната, и на "Аполо 11", при която за първи път човек стъпва на Луната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки