Победа на протестите в Иран: главният прокурор обяви разпускане на нравствената полиция

OFFNews 04 декември 2022 в 15:45 6733 5

Протест в Истанбул, Турция на 29 септември 2022 г. в знак на съпричастност с иранските жени. На портрета е убитата Махса Амини.

Снимка Getty Images

Протест в Истанбул, Турция на 29 септември 2022 г. в знак на съпричастност с иранските жени. На портрета е убитата Махса Амини.

Иран ще разпусне нравствената си полиция на фона на продължаващите от месеци протести, избухнали заради смъртта на Махса Амини. Младата жена бе пребита до смърт в ареста заради предполагаемо неправилно носене на хиджаб.

Заявлението направи главният прокурор на страната Мохамед Джафар Монтазери на религиозна конференция в неделя, цитиран от Би Би Си. Все още няма друг ирански официален източник на информацията.

Попитан дали нравствената полиция е разпусната, той отговаря: „Нравствената полиция няма нищо общо със съдебната власт и е закрита оттам, откъдето е създадена“.

В Иран контрола върху силите на реда осъществява Министерството на вътрешните работи.

Нравствената полиция в Иран следи за спазването на ислямския кодекс за облеклото. Именно тя арестува Амини.

В събота Монтазери заяви пред иранския парламент, че законът, който изисква жените да носят хиджаб, ще бъде преразгледан.

Дори нравствената полиция да бъде закрита, това не означава, че десетилетният закон ще бъде променен – отбелязва Би Би Си.

Протестите, ръководени от жени и наричани от властите „бунтоне“, обхванаха Иран, след като 22-годишната Амини почина в арест на 16 септември, три дни след арестуването ѝ от нравствената полиция в Техеран. Протестите излязоха от границите на Иран - такива в знак на съпричастност с иранските жени се провеждат в редица държави по света.

Смъртта на Амини беше катализатор на размирици, но те са и следствие от недоволството срещу бедността, безработицата, неравенството, несправедливостта и корупцията.

Ако бъде потвърдено, премахването на нравствената полиция ще бъде отстъпка, но няма гаранции, че тя ще бъде достатъчна, за да спре протестите, при които демонстрантите изгарят покривалата на главите си.

От Ислямската революция през 1979 г. насам в Иран съществуват различни форми на нравствена полиция, но последната ѝ версия - известна официално като Gasht-e Ershad - е основно натоварена с прилагането на ислямския кодекс за поведение в Иран.

Нейните части започват да патрулират през 2006 г., за да наложат спазването на правилата за обличане, които изискват от жените да носят дълги дрехи и забраняват къси панталони, скъсани дънки и други дрехи, считани за нескромни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

05.12 2022 в 07:29

Попе,

Точно! Дано протестите не спрат докато не се измете примитивната пасмина, управляваща тая иначе прекрасна страна.

345

4

Джендо Джедев

05.12 2022 в 07:28

Браво на иранските жени! Оказаха се с по-големи топки от руските мъже.
А амуджите да разпускат и останалите мракобесни структури и да отиват в историята. Там им е мястото.

12078

3

edin slep

04.12 2022 в 23:52

Дразня се, че някои упорито повтарят, че промените у нас започнали с партийния преврат срещу Тодор Живков. Комунистически лъжи!

Всичко започна с протестите на "майките с количките" в Русе за по-чист въздух. Дори проклетите комунисти не посмяха да бият майките с дечицата, може би усещаха, че ще бъдат пометени ако си го позволят.

Дано се разпадне скапаната диктатура и Иран да стане поне сравнително демократична страна.

15914

2

поп Дръвчо

04.12 2022 в 23:44

На това му се вика "перестройка" - осрали сме се, правим някакви дребни отстъпки ама МНОГО искаме да останем на власт.

2073

1

Johnny B Goode

04.12 2022 в 17:27

Впечатляващо е как в съвременните тоталитарни режими жените са много по-голяма сила от така наречения "силен пол".
Респект!
 
X

Да помогнем на украинските деца!