Пет ракети са изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

OFFNews 22 април 2024 в 12:02 5714 2

Снимка GettyImages

Най-малко пет ракети са били изстреляни от иракския град Зумар към американска военна база в североизточна Сирия в неделя, съобщават от иракските служби за сигурност и американски служител пред Ройтерс.

Атаката срещу американските сили е първата от началото на февруари, когато подкрепяните от Иран групировки в Ирак спряха атаките си срещу американските войски.

Нападението идва ден след като иракският премиер Мохамед Шиа ал Судани се завърна от посещение в Съединените щати, където се срещна с президента Джо Байдън в Белия дом.

В публикация в Телеграм пише, че въоръжените фракции в Ирак са решили да възобновят атаките след почти тримесечна пауза, след като са видели малък напредък в преговорите за прекратяване на водената от САЩ военна коалиция в страната. В друга популярна група в социалната мрежа се казва, че не е имало официално изявление от подкрепяната от Иран фракция.

Американски служител съобщава, че повече от пет ракети са били изстреляни от Ирак към войските в базата в Румалин, Сирия, но няма ранени. Той посочи още, че самолет от водената от САЩ коалиция в Ирак и Сирия е нанесъл удар срещу ракетата-носител.

Двама източници от службите за сигурност и висш офицер от армията в Ирак заявиха, че малък камион с ракетна установка, паркиран в Зумар, град на границата със Сирия, е бил унищожен. Армейски офицер съобщава, че камионът е иззет за допълнително разследване и първоначалното разследване показва, че е бил ударен от въздушен удар.

"Ние комуникираме с коалиционните сили в Ирак, за да споделим информация за тази атака", добави офицерът.

Иракската медийна клетка за сигурност, официален орган, отговорен за разпространението на информация за сигурността, заяви в изявление, че иракските сили са започнали "широкообхватна операция по издирване и проверка", насочена към извършителите близо до сирийската граница.

Атаките дойдоха, след като огромен взрив във военна база в Ирак рано в събота уби член на иракските сили за сигурност, включващи подкрепяни от Иран групи. Командирът на силите каза, че това е нападение, а армията посочва, че се води разслеване и не е имало бойни самолети в небето по това време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки