Палестинци са открили огън срещу собствените си сили за сигурност

OFFNews 31 август 2023 в 09:38 1277 0

Бежански лагер в Дженин

Снимка БТА/АП

Бежански лагер в Дженин

25-годишен палестинец е загинал при избухнали сражения между палестинците и собствените им сили за сигурност в бежански лагер в северната част на окупирания Западен бряг, предаде БТА.

Говорителят на палестинската служба за сигурност Талал Дуейкат обясни, че палестинската полиция е влязла в бежанския лагер в Тулкарем, след като жителите са се обърнали към Палестинската автономия с молба да премахне металните улични бариери, поставени от местни бойци, които блокират достъпа до домовете и училищата.

След като полицията разчистила улиците, палестински бойци открили огън пред седалището на властите в Тулкарем. Полицията реагирала, "за да овладее ситуацията", при което 25-годишен палестински жител, който не е участвал в конфронтацията, е попаднал в кръстосан огън и е бил убит.

Войнстващата групировка "Хамас" осъди смъртта на младия мъж, а палестинските сили за сигурност заявиха, че водят разследване.

Градовете в северната част на Западния бряг се намират под управлението на Палестинската автономия. Палестинските сили за сигурност се опитаха да възстановят контрола, а това предизвика гнева на бойците, които осмиват непопулярната власт и нейния лидер, президента Махмуд Абас. Те ги смятат за съратници на Израел. 

Сраженията в лагера Тулкарем са затихнали, но ситуацията остана напрегната. Началникът на полицията в близкия град Дженин, бригаден генерал Аззам Джебара, заяви, че властите изпращат полицейски подкрепления в Тулкарем.

Властите съобщават, че на израелските сили за сигурност са застреляли палестинец на друго място в окупираната територия, защото според тях той се опитал да блъсне с колата си войници на военен контролно-пропускателен пункт, като ударил и леко ранил един войник.

От началото на тази година досега на Западния бряг 180 палестинци са били убити от израелски огън, сочат данни на Асошиейтед прес. През същия период около 30 души са били убити при палестински нападения срещу израелци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки