Отвличане с цел брак. Казахстан затяга наказанията за кражба на булка

Красимир Крумов 04 август 2023 в 09:59 1721 2

Снимка

Властите в Казахстан подготвят затягане на наказанието за отвличане на булка, съобщи комисарят по правата на човека Артур Ластаев. Офисът на казахския обудсман извършва анализ на ситуацията с домашното насилие и нарушаването на правата на жените в Казахстан.

На комисарите по правата на човека вече е изпратено предложение за въвеждане на отделен член 125-1 в Наказателния кодекс на Република Казахстан „Отвличане на лице с цел брак“, което, според правителството ще има превантивен ефект и ще позволи да се намали нивото на престъпността срещу жените. „Главната прокуратура подкрепя предложението на омбудсмана и промените ще бъдат внесени съвместно в хода на законодателната дейност“, се казва в съобщението на офиса на омбудсмана от петък.

Експерти работят както за криминализиране на кражбата на булка, така и за премахване на бележката към чл. 125 от НК, който предвижда освобождаване от наказателна отговорност при доброволно освобождаване на жертвата.

„Опитът на страните от Централна Азия показа, че в наказателното законодателство на Киргизстан, Узбекистан и Туркменистан има отделен член за отвличане на жени с цел принудителен брак“, отбелязва комисарят.

В Казахстан за последните 2,5 години са извършени 300 убийства при случаи на домажно насилие. Регистрирани са 913 случая на тежки увреждания на здравето, 837 случая на средни увреждания на здравето. Повече от 37 хиляди души са привлечени към различни видове отговорност.

„Момичетата, които са били подложени на принудителен брак, често по-късно са жертви насилие от страна на своите партньори. Принудителните бракове често лишават момичетата от възможността да получат образование и професия, което изостря тяхното зависимо и уязвимо положение“, се казва в доклада на казахския омбудсман.

Отвличането на момичета все още е често срещано явление, особено в южната част на Казахстан. В някои случаи подобни действия водят до нарушаване на сексуалната неприкосновеност, унижение, незаконно лишаване от свобода и дори самоубийство.

„Ситуацията се утежнява от факта, че тези случаи са предимно латентни, поради съществуващите стереотипи, които не позволяват на жените да съобщават за използването на този вид насилие. В повечето случаи младите хора дори не знаят за наказателна отговорност. Малко хора осъзнават, че това е тежко престъпление, грубо нарушаване на правата на човека на лична неприкосновеност и свобода“, се казва в съобщението.

От 2019 г. до момента са регистрирани 214 престъпления, свързани с отвличане. В същото време няма надеждна статистика за кражбата на момичета с цел брак, тъй като Наказателният кодекс не съдържа отделен елемент на такова престъпление.

През юли 2019 г. Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция A/HRC/RES/41/8 относно детските, ранните и принудителните бракове, изразявайки загриженост относно широко разпространената безнаказаност и липса на отчетност.

В резолюция, приета на 17 декември 2018 г., Общото събрание на ООН призовава за ефективни мерки за премахване на детските, ранните и принудителните бракове, както е предвидено в Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие.

Отбелязва се, че изкореняването на практиката на отвличане и насилствен брак, осигуряването на равенство между половете и защитата на правата на жените и момичетата от насилствени действия трябва да остане във фокуса на вниманието на всички държавни и обществени институции, казват още от офиса на Артур Ластаев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

2

Constanza

04.08 2023 в 14:30

Нали и "Кавказка пленница" се отнасяше за такова отвличане.

2550

1

alfakentavur

04.08 2023 в 11:22

Ха, това с отвличането на булката в Борат май не е било съвсем измислено.
 
X

Да помогнем на украинските деца!