Осъдиха бивш премиер на Румъния за корупция

OFFNews 30 януари 2012 в 17:35 2913 0

Адриан Нъстасе Снимка: inpolitics.ro
Адриан Нъстасе Снимка: inpolitics.ro

Върховният касационен съд на Румъния осъди днес бившия премиер Адриан Нъстасе на две години затвор, съобщи агенция Аджепрес, цитирана от БТА. Той бе обвиняем по делото "Трофеят на качеството" за корупция. Според информацията решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Магистратите от Върховния касационен съд на северната ни съседка решиха също да бъдат отнети някои права на Нъстасе за период от три години, посочва новинарският сайт Зиаре. Съдът разпореди и конфискация на близо 40 хил. леи (9238 евро). Бившият премиер на Румъния бе изпратен на съд миналата година, заедно с директорката на Държавния инспекторат по строителството Ирина Жиану и други четирима души. Той бе обвинен, че е финансирал кандидат-президентската кампания за изборите през 2004 г. с пари, получени от фирми, които участвали в конкурса "Трофеят на качеството в строителството". Въпросният конкурс беше организиран от Държавния инспекторат по строителството. Средствата били дадени под формата на такса за участие в конкурса. Парите отишли в сметката на фирма, близка до фамилията Нъстасе, която била партньор на Държавния инспекторат по строителството в организирането на този конкурс. Нъстасе и адвокатите му определиха процеса като политически. През декември 2011 г. бе оправдан по обвинение, че се е съгласил да вземе $400 хил. в замяна на назначаването на Йоан Мелинеску за ръководител на Националната служба за предотвратяване прането на пари. Обвинението твърдеше, че Мелинеску е помогнал на Нъстасе да прикрие дело за корупция, в което е била замесена съпругата на Нъстасе, Дана. Нъстасе беше лишен от депутатския си имунитет през март 2009 г., когато парламентът даде зелена светлина на прокуратурата за започване на наказателно разследване.

Адриан Нъстасе е роден на 22 юни 1950 г. в Букурещ. Той става министър-председател на Румъния на 28 декември 2000 г., след като правителството на лявото малцинство на неговата Партия за социална демокрация (ПСДР) получи подкрепата на центристките и десните партии в парламента на страната. Нъстасе получава магистърска степен по право, магистърска степен по социология и докторска степен по международно право от университета в Букурещ. По време на следването си работи към отдела за човешките права и мир към ЮНЕСКО и Международния изследователски институт за мир в Осло. Кариерата на Нъстасе между 1973 и 1990 г. включва постове в Румънската академия, Академията за икономически науки в Букурещ и Международния институт за човешките права в Страсбург, Франция. Политическата кариера на Нъстасе започва през 1990 г., когато е избран за член на парламента с Фронта за национално спасение, наследник на бившата комунистическа партия. Само месец след встъпване в длъжност, на 28 юни 1990 г., е назначен за министър на външните работи и остава на този пост до октомври 1992 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки