Обискираха жилището на директора на МВФ

Вероника Шербанова 20 март 2013 в 16:19 2222 2

Кристин Лагард, Снимка: БГНЕС
Кристин Лагард, Снимка: БГНЕС

Френската полиция е обискирала жилището на директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард в Париж във връзка с разследване за отклоняване на държавни пари.

През 2007 г., когато е министър на икономиката на Франция, Лагард решава да прибегне до арбитраж при разрешаване на съдебен спор между банката „Креди Леоне“ и бизнесмена и бивш министър Бернар Тапи във връзка с продажбата на компанията „Адидас“, някогашна собственост на Тапи, на банката „Креди Леоне“. 

Делото започва в средата на 90-те години. През 2008 г. Лагард назначава арбитражна комисия, която отсъжда в ползва на Бернар Тапи и получава 400 млн. евро обезщетение заедно с лихвите държавни пари, тъй като след фалита на "Креди Леоне" нейните активи се управляват от държавна структура.

Според редица анализатори причината за разследването срещу Лагард е предположението, че Тапи е получил парите в замяна на подкрепата, която е оказал на бившия френски президент Никола Саркози по време на изборите през 2007 г. 

Официалното разследване срещу Кристин Лагард започна през 2011 г. 

Госпожа Лагард няма какво да крие. Тези претърсвания служат за доказване на истината и ще помогнат за изчистването на нейното име, заяви адвокатът ù Ив Репике.

В края на януари френската полиция е претърсила жилищата и офисите на бившия главен секретар на Елисейския дворец Клод Геан, Стефан Ришар, завеждал кабинета на Кристин Лагард по времето на арбитража, както и на бизнесмена Бернар Тапи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews