Обама: законът за здравеопазването е най-големият провал за 2013

Нели Чолашка 21 декември 2013 в 13:35 1810 0

Най-голямата грешка за 2013 година е законът за здравеопазването. Tова заяви днес американският президент Барак Обама на последната за годината пресконференция на  управляващите демократи.

При равносметката си Обама изрази съжаление, че новата здравна реформа, станала известна като “Обамакеър”, не е заработила успешно през първите 6 седмици от създаването си, което е предизвикало проблеми при бъдещето ú разпространение. Една от най-очакваните последици на закона е, че от началото на 2014 г. всеки американец ще трябва да има здравна застраховка

Малко преди пресконференцията се появи нова грешка с онлайн системата за подновяване на здравните застраховки (healthcare.gov) и тя престана да работи.  Късно снощи  бе направена поредната промяна в “Обамакеър” – хората с прекратени здравни застраховки няма да бъдат наказвани, ако не успеят да ги подновят през следващата година. 

Американският президент започна пресконференцията с новината, че икономическата ситуация в САЩ се подобрява и тази динамика ще продължи и през 2014 година. Темповете на икономически растеж са най-високите за последните две години, безработицата е на петгодишния минимум, а ситуацията с бюджетния дефицит се е подобрила, отбеляза Обама. Освен това, САЩ произвеждат повече петрол на своя територия, отколкото купуват от други страни. Друго важен момент, според доклада на Обама, е, че стойността на медицинските застраховки, въпреки проблемите в реформите в здравеопазването, расте с рекордна скорост, отбеляза той. 

По отношение на достигнатите в Женева споразумения между „шесторката” и Иран, Обама подчерта, че „се е появила възможност да се отстранят предизвикателствата в областта на сигурността, с които САЩ се сблъскват в продължение на десетилетия, и да се направи така, че Техеран да не развива своята ядрена програма”. 

Обама отказа да отговаря на въпроси за възможността за помилване за беглеца и бивш сътрудник на спецслужбите Едуард Сноудън, срещу когото са повдигнати обвинения за шпионаж. Според него, Сноудън е нанесъл ненужна вреда на американското разузнаване. 

Относно провеждането на Олимпийските игри в Сочи през 2014 президентът Обама сподели: “Ние не правим разлики на база на сексуалната ориентация”. Барак Обама се присъедини към бойкота на Олимпиадата  заради приетия в Русия закон за забрана на пропагандата на хомосексуализма. За първи път от 2000 г. САЩ няма да бъдат представени от президента, вицепрезидента, бивш президент или първата дама.

Президентът демократ приключва петата си година на поста на държавен глава с най-ниския рейтинг на одобрение за периода, в който заема тази служба. 

Марина Юнакова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews