Според Макрон не е изключено да се пратят западни войски в Украйна

OFFNews 02 май 2024 в 18:03 2908 2

Снимка Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон отново не изключи възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна, предаде БТА.

В интервю, публикувано днес от британското издание „Икономист“, той казва: "Трябва да зададем този въпрос", ако Москва пробие фронтовите линии и Киев поиска това, предаде АФП.

"Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна – което не е случаят днес – трябва легитимно да си зададем въпроса", каза френският президент пред британския седмичник.

Да го изключим априори означава да не сме си взели поука от последните две години, когато страните от НАТО първоначално изключваха изпращането на танкове и самолети в Украйна, преди най-накрая да променят решението си, добави френският лидер.

Френският държавен глава предизвика полемика в края на февруари, когато заяви, че изпращането на западни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще. Той обясни, че намерението му е да има "стратегическа двусмисленост" в отговора на Европа на руското нахлуване в Украйна.

Въпреки това повечето европейски държави, както и САЩ, ясно се дистанцираха от коментарите му, макар че някои от тях впоследствие направиха изказвания в същия дух.

"Както казах, не изключвам нищо, защото пред нас има човек, който не изключва нищо", клазапрезидент Владимир Путин.

"Вероятно сме били твърде колебливи при формулирането на границите на нашите действия спрямо някой, който вече няма такива и който е агресор", продължи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

02.05 2024 в 19:13

Започвам малко от по-рано да броя, но малко.
Двадесет и девет...

400

1

демотиватор

02.05 2024 в 18:07

"Вероятно сме били твърде колебливи при формулирането на границите на нашите действия спрямо някой, който вече няма такива и който е агресор", продължи той (Макрон)

Радвам се, че поне един от сегашните западни лидери е разбрал същността на положението в Украйна със съответните изводи за бъдещето, както и че открито говори за това, вкл. за възможност за военна намеса на Запада.