НАСА обяви край на марсианската мисия на хеликоптера Ingenuity

OFFNews 26 януари 2024 в 09:15 1745 1

Снимка БТА/АП

"Инджинюъти"

След една историческа мисия приключи образно казано филмът с участието на хеликоптера на НАСА на Марс, предадоха световните агенции.

Мисията на малкия хеликоптер Ingenuity надвиши всички очаквания. Хеликоптерът обаче няма да лети повече над Червената планета заради проблем, възникнал по време на 72-ия му полет там, обяви НАСА днес.

"Това, което Ingenuity постигна превишава с много повече онова, което ние мислехме, че е възможно", подчерта ръководителят на НАСА Бил Нелсън. "Хеликоптерът проправи пътя към бъдещи полети в нашата Слънчева система", допълни той.

Ingenuity стана през 2021 г. първият моторизиран апарат, който изпълнява полет на друга планета. Той доказа, че е възможно да се лети в марсианския въздух, чиято плътност е еквивалентна само на 1 процент от тази на земната атмосфера, отбелязва Франс прес.

Първоначално хеликоптерът трябваше да лети само пет пъти, но представяйки се добре по време на тези полети, мисията му беше удължена.

По време на неговия 72-и полет, миналата седмица, хеликоптерът е достигнал височина от 12 метра, но връзката с него рязко е прекъснала малко преди неговото кацане. На следващия ден тя е била възстановена, но екипите на НАСА са констатирали няколко дни по-късно, че има щети по една от перките на ротора.

"Проучваме варианта една от перките да е ударила повърхността на планетата", заяви Бил Нелсън.

Хеликоптерът вече не е способен да лети, потвърди и НАСА в изявление, като уточни, че причините за прекъсването на комуникацията с машината все още се проучват.

По време на 71-ия си полет Ingenuity е трябвало да кацне по спешност, уточни НАСА. Следователно полет 72 е бил планиран да е кратък, така че да позволи на екипа на НАСА да установи по-добре на кое място се намира машината.

Хеликоптерът тежи само 1,8 килограма и прилича по-скоро на голям дрон. Общо той прекоси около 17 километра и летя на височина до 24 метра. Общата продължителност на всички полети на машината е над 2 часа.

Ingenuity пристигна на Марс през февруари 2021 г. заедно с роувъра "Пърсивиърънс", чиято мисия е да търси следи от минал микробен живот на Марс.

Той успя да изиграе ролята на въздушен разузнавач, който да направлява своя колесен спътник на Марс. Роувърът е много далеч от хеликоптера сега, за да се опита да отиде при него и да го заснеме, уточниха от НАСА.

Продължителността на живота на хеликоптера се оказа забележителна, предвид това че той трябваше да оцелява в ледените марсиански нощи, като се загрява благодарение на слънчеви панели, зареждащи неговите батерии през деня.

Американската космическа агенция работи по друг проект за летяща машина в рамките на мисията "Драгонфлай" с дестинация най-голямата луна на планетата Сатурн - Титан, припомня Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

26.01 2024 в 10:06

Една циганка на Животинския пазар вчера се кълнеше в Зевс, че провидела как рашките щели и те да кацнат на Марс тази година с летящ танк!!!
Беше много убедителна жената- повервах (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика