Напрежение между Испания и САЩ заради шпионски скандал

OFFNews 09 декември 2023 в 13:46 1468 0

Маргарита Роблес

Снимка Getty Images

Маргарита Роблес

Министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес потвърди, че правителството е изразило недоволството си пред Съединените щати заради вербуването на двама испански агенти от американското разузнаване.

Те са предали квалифицирана информация срещу голяма сума пари, става ясно от публикация във вестник "Ел Пайс", цитиран от БНР.

Двамата агенти са работили в Националния разузнавателен център, когато през септември са подкупени да разкрият класифицирана информация на Съединените щати. Те са арестувани веднага, като по-късно единият е изпратен в затвор, а другият под домашен арест.

Не се дават повече подробности за тях, но министърът на отбраната Маргарита Роблес каза пред журналисти във военната база "Ел Голосо" в Мадрид, че инцидентът няма да навреди на двустранните отношения между двете страни, въпреки, че междувременно двама американски дипломати бяха помолени да напуснат Испания.

По думите на Роблес "Това не засяга фундаменталното ядро на отношенията между две страни, които са съюзници и приятели".

Помолен за коментар относно експулсирането на двамата дипломати, министърът на външните работи Хосе Мануел Албарес каза, че „няма такъв“, но от ведомството му увериха, че са в постоянен контакт с американското посолство в Мадрид.

Двамата арестувани агенти на испанските тайни служби са разследвани за разкриване на тайни и евентуална държавна измяна чрез шпионаж за чужда сила, която може да бъде наказана с между 6 и 12 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки