Най-добрата иранска шахматистка получи испанско гражданство

OFFNews 27 юли 2023 в 11:25 1281 0

Сара Хадем

Снимка Facebook/Sara Khadem

Сара Хадем

Иранска шахматистка, която се премести в Испания през януари, след като реши да играе без хиджаб и в родината ѝ беше издадена заповед за арест заради това, получи испанско гражданство, предаде Ройтерс. 

Сарасадат Хадемалшариех, по-известна като Сара Хадем, участва в Световното първенство по бърз и блиц шахмат на ФИДЕ, което се проведе в Казахстан в края на декември, без хиджаб, който е задължителен за жените според строгите ислямски правила в Иран.

Законите, налагащи задължителното носене на хиджаб, станаха повод за размирици, обхванали Иран, когато в средата на септември 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини почина в ареста на нравствената полиция.

26-годишната Сара Хадем заяви, че не съжалява за жеста си в подкрепа на протестното движение срещу духовното ръководство на страната.

През февруари тя обясни, че трудно е взела решението да играе на турнира в Казахстан без забрадката си. Участничките са ги носели само пред камерите и това според нея е лицемерно.

"Имайки предвид жертвите, направени от жените и момичетата по улиците на Иран, някои от които рискуват живота си, това е най-малкото, което можем да направим - да не носим забрадка", обясни тогава тя.

Шахматистката успява да остане в Испания заради правилото за златната виза, което позволява на всеки, купил имот, оценен на поне половин милион евро, да получи право на пребиваване.

В деня, в който премиерът на Испания Педро Санчес кани Сара Хадем да се срещне с него, тя получава заповед за арест в Иран: "Така че имах смесени чувства: бях оценена в тази страна – а в моята, където съм постигнала толкова много, получих документи за арест".

В сряда испанските власти обявиха, че Хадем е получила гражданство. В официалния вестник на страната се казва, че кабинетът е одобрил предоставянето на гражданство на шахматиската, "като е взел предвид специалните обстоятелства" на нейния случай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!