Над 600 души са екзекутирани в Иран от началото на годината

OFFNews 04 ноември 2023 в 10:14 1095 1

Иран

Над 600 души са екзекутирани в Иран досега тази година, което е рекорд за последните 8 г., съобщи правозащитна организация, цитирана от Франс прес и БТА.

Девет смъртни присъди са били изпълнени само за ден миналата седмица в затвор в близост до Техеран, съобщава базираната в Норвегия организация "Иран хюман райтс" (Iran Human Rights). Тя и други неправителствени организации обвиняват Иран, че използва смъртното наказание като средство за всяване на страх заради демонстрациите, които разтърсват Ислямската република от септември миналата година.

Те бяха провокирани от смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини, за която се предполага, че е следствие от упражнено спрямо нея насилие от страна на иранската нравствена полиция.

"Международната общност трябва да реагира на тези над 600 екзекуции, извършени в рамките на 10 месеца - това ще рече средно по две екзекуции на ден. Мълчанието е индиректно съгласие с тези престъпление", заяви директорът на "Иран хюман райтс" Махмуд Амири Могадам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!