Над 2500 мигранти са загинали, опитвайки се да пристигнат в Европа

OFFNews 29 септември 2023 в 07:51 1668 0

лодка
Лодка с мигранти.

От Агенцията на ООН за бежанците обяиха, че около 186 хиляди мигранти са пристигнали, прекосявайки Средиземно море от началото на годината досега в Европа, предава АФП.

Най-много от тях - 130 хиляди - са влезлите на италианска територия. Бреговете на Тунис са били начална отправна точка за 102 хиляди бежанци, а на Либия - за 45 хиляди. Освен към Италия, лодките с мигранти са пътували също към Гърция, Испания, Кипър и Малта.

50 хиляди нелегални влизания са регистрани от началото на на тази година в ЕС, а подадените мобли за убежище са над 600 000.

Над 2500 мигранти са загинали или са в неизвестност при опити да пресекат Средиземно море и да достигнат бреговете на Европа от началото на годината досега, съобщават от Върховния комисариат по бежанците. За сравнение за същия период на миналата година хората загубили живота си или изчезнали във водите на морето, са около 1700.

До няколко дни ще бъде постигнато споразумение между страните членки на Европейския съюз по Кризисния механизъм за разпределянето на мигранти, съобщи в Брюксел еврокомисарят Илва Йохансон след заседание на съвета "Правосъдие и вътрешни работи", цитирана от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки