Над 150 училища в Англия се оказаха опасни, затварят ги едно по едно

Някои отлагат началото на учебната година, други пращат ученици в домашно обучение заради бетон, който може да предизвика срутвания

Александра Маркарян 01 септември 2023 в 13:47 2029 1

Деца в училищна класна стая.

Снимка pexels.com

Деца в училищна класна стая.

Над 150 училища в Англия се оказаха с потенциално опасен бетон. Една по една се затварят сградите им или класни стаи в тях, за да бъдат обезопасени, предава Би Би Си, публикува списък на училищата, за които има такава потвърдена информация, и предупреждава, че включените в него може да се увеличат.

Медия, а не правителството, публикуват списъка. Властите обясняват скриването му с аргумента, че искат родителите да чуят първо от директорите за проблема и затварянето на съответната сграда.

Резултатът от затварянето в някои от училищата е отлагане на началото на учебната година. Такъв е примерът със средно училище в графство Дърам, Северна Англия, което информира родителите с имейл, достигнал до Би Би Си. Новопостъпилите там ученици ще започнат годината със седмица по-късно, а останалите ще учат онлайн. Родител на 7-годишно момиче споделя, че се страхува дъщеря му да започне училище там и ситуацията поставя семейството в трудно положение.

Училище в Лестър, Централна Англия разпределя децата си в различни възрастови групи и ги праща в две различни училища. По-големите ученици праща в домашно обучение.

Католическо училище в Брикстън, Южен Лондон информира, че по-малките ученици ще бъдат преместени в съседно училище.

Специално училище в Есекс за деца от 3 до 14 години е принудено да затвори основната си сграда.

До момента в 156 училища е установен опасният бетон RAAC, съобщава Министерството на образованието. От тях 52 бяха застрашени от внезапно срутване и бяха предприети незабавни действия за обезопасяването им, например чрез подпиране на бетона.

Смяташе се, че останалите 104 училищни сгради са безопасни, но през лятото правителството установи, че има случаи, в които RAAC с нисък риск се е оказал опасен - например една греда се е срутила, заяви министърът на училищата Ник Гиб в предаването "Днес" на радио BBC 4. Така че сега тези 104 сгради също се затварят, за да се обезопасят.

Възможно е да бъдат засегнати още училища. Още през юни в доклад на Националната сметна палата се посочва, че са идентифицирани 572 училища, в които може да има RAAC. Инженери в училища в цялата страна извършват проучвания, за да установят къде са проблемите.

Проверки текат и в съставните страни на Великобритания. Училищата в Северна Ирландия се проверяват спешно за бетон, застрашен от срутване. Най-малко 37 училища в Шотландия се помещават в сгради, които съдържат RAAC, но на този етап не са обявени конкретни мерки. В Уелс - училищата и колежите са обект на проучване за RAAC, но нито едно учебно заведение не е съобщило за наличие на материала.

Какво е RAAC

Материалът, който е в основата на всичко това, е лек бетон, използван за покриви, подове и стени между 50-те и 90-те години на миналия век.

Той е по-евтина алтернатива на стандартния бетон и поради това, че е газообразен или "мехурчест", е по-малко издръжлив с ограничен живот от около 30 години, а структурното поведение се различава значително от традиционния стоманобетон.

Според университета в Лафбъроу вече се използват десетки хиляди такива структурни панели и "много от тях показват признаци на износване и влошаване".

Изпълнителният орган по здравеопазване и безопасност твърди, че RAAC вече е надхвърлил срока си на експлоатация и може "да се срути с малко или никакво предупреждение".

В изявлението си от четвъртък Постоянният комитет по конструктивна безопасност (SCOSS) отбеляза, че: "Въпреки че се нарича "бетон", RAAC е много различен от традиционния бетон и поради начина, по който е направен, е много по-слаб".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!