Над 1000 етнически арменци от Нагорни Карабах вече са пристигнали в Армения

OFFNews 25 септември 2023 в 06:52 3224 0

бежанци

Снимка БТА/АП

Бежанци от Нагорни Карабах на границата с Армения

Етническите арменци напускат масово главния град на Нагорни Карабах. Над 1000 души вече са в Армения предаде Ройтерс, като се позова на свой кореспондент на място.

Според цитирания източник хората потеглят масово с автомобили от Степанакерт (наричан Ханкенди от Азербайджан) за Армения.

В сряда Азербайджан си върна изцяло контрола над Нагорни Карабах - област, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци. Това стана след мълниеносна операция срещу по-малобройните и неразполагащи с такава оръжейна мощ сили на местните арменски сепаратисти. Самата Армения не се намеси.

През есента на 2020 г. Азербайджан вече си върна част от Нагорни Карабах и прилежащи територии след война срещу съседната държава.

По-рано днес Давид Бабаян, съветник на "президента" на провъзгласената от арменците в Нагорни Карабах "Република Арцах" Самвел Шахраманян, заяви пред Ройтерс, че всички 120 хиляди арменски жители на областа ще отидат в Армения, тъй като не искат да живеят в Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване.

Азербайджанските власти казват, че ще реинтегрират региона и ще гарантират правата на арменските му жители, отбелязва агенцията.

В неделя първите бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения. По данни на арменското правителство към 18 ч. (17 ч. българско време) в страната са влезли 377 души.

1050 бежанци вече са пристигнали в Армения по най-нова информация на властите, предаде ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!