МВнР на Израел: Израелски деца са били вързани и изгорени живи от Хамас

''Стрелят по мен. Обичам те, мамо'' са последните думи на отвлечената ми братовчедка. Къщата ѝ е с дупки от куршуми и в кръв, разказва Шани Сегал. IDF отрече информация на Би Би Си, че е изтекло времето за евакуация от Газа

Александра Маркарян 14 октомври 2023 в 23:06 13870 6

Лиор Хаят

Снимка Екранна снимка

Лиор Хаят

Групи израелски деца са били вързани и изгорени живи от терористите от Хамас. Това потвърди тази вечер говорителят на Министерството на външните работи на Израел Лиор Хаят в отговор на журналистически въпрос. По време на онлайн брифинг за международните журналисти, които отразяват войната, един от тях попита дали може да потвърди информация за връзването и изгарянето на живи деца с огнехвъргачка.

„За съжаление, мога да го потвърдя“ - отвърна Хаят.

Това не е единственият случай на подобно зверство. Къщи са били подпалвани с хората в тях.

Израел обяви война на Хамас – международно призната за терористична организация, която управлява палестинския анклав Ивицата Газа в Израел – след варварско нападение на терористите на 7 октомври.

В празничния съботен ден те избиха стотици цивилни младежи, забавляващи се на музикален фестивал, след което нападнаха близкия до Ивицата Газа град Сдерот. Там са убивали, извличали от домовете им хора, държани сега в плен като заложници, и палели къщи с обитателите им. В освободени впоследствие кибуци израелската армия откри не само изгорели домове, а и обезглавени бебета, овъглени трупове, включително детски.

В отговор Израел си постави за цел пълното унищожение на Хамас и с тази цел подготвя мащабна сухопътна операция в Ивицата Газа. Преди да я проведе, армията издаде заповед цивилното население на север от Вади Газа (намира се малко пò на север от центъра на анклава) да се евакуира в рамките на 24 часа. Става въпрос за 1.1 милион души, които могат да го направят по един-единствен път между севера и юга. След предупреждения, че това ще доведе до хуманитарна катастрофа, армията удължи срока веднъж, а тази вечер майорът от резерва Питър Лернер, говорител на Израелските сили за отбрана (IDF), потвърди – в противовес на твърдение на Би Би Си - че срокът отново е удължен и армията настойчиво призовава цивилните палестинци да се евакуират, за да не пострадат, но не ги извежда принудително. На евакуацията се противопоставят терористите от Хамас, които традиционно използват собственото си население като жив щит в боеве срещу Израел. С тази цел са отвлечени и израелски граждани.

Питър Лернер

„Удължихме отново крайния срок. Продължаваме да насърчаваме населението в Северна Газа да отиде на юг. Хамас го излага на риск – подчерта Питър Лернер. - Хората трябва да отидат на юг. Продължаваме да ги подканяме да направят това.“

„Няма друга държава, която да полага толкова усилия, за да избегне цивилни жертви. Правим всичко по силите си и използваме най-високите технологии за целта. Хамас използва собственото си население като жив щит“ – включи се и говорителят на МВнР Хаят и подчерта: „Жертвите ще са отговорност на Хамас. Те не им позволяват да напуснат. Крият се зад тях. Крият се зад цивилното население. ... Спазваме международното право. Никоя друга страна не използва толкова много технологии, за да избегне цивилни жертви“.

Снощи IDF навлезе в Ивицата Газа, но не за да постави начало на сухопътната си операция, а за да търси пленници.

Целта на Израелските отбранителни сили е да унищожат бойните способности на Хамас и да заличат заплахата от Хамас, така че никога повече терористите да не могат да „колят бебета в техните легла“ - заяви майор Лернер.

Военната операция в момента е съсредоточена върху три компонента. Първият е връщане на сигурността на израелските селища. „Все още има вероятност да има терористи на израелска територия“, предупреди той. Вторият е връщането на установения преди войната периметър на защитните съоръжения, включително с цел терористите в Ивицата Газа да не успеят да избягат. Третият е извършването на удари по Хамас. "Унищожаваме терористичната организация Хамас, преследваме техните ръководители. Те са основните отговорни за кланетата" – каза Лернер. Под прицел са и физическите им извършители.

"Хамас използва всички инструменти на правителството си, за да осъществи терористичната си дейност срещу нашата страна и нашия народ. IDF са решени да разрушат, унищожат и премахнат тази заплаха веднъж завинаги. Хамас няма да има възможността да управлява Ивицата Газа като плацдарм, за да напада Израел и цивилните му граждани" – заяви още Лернер.

Няколкостотин цели са били поразени от IDF досега. Те включват съоръжения за дронове, военноморски съоръжения, командни съоръжения, ракетни установки.

"Идеята е да унищожим този капацитет и да продължим с инфраструктурата на Хамас, чиито терористи в момента се крият в тунели", поясни Лернер.

Израелската операция в момента се извършва основно по въздух и вода. Ограниченото навлизане по суша цели основно да се установят местата, където терористите държат заложници. Така вече са намерени няколко тела на отвлечени израелски граждани.

За войната с Хамас израелската армията мобилизира около 300 000 резервисти, за да бъде подготвена за всяка инструкция, която правителството ни дава – посочи Лернер – и за да подготвим евентуалната сухопътна операция. Голяма част от тях са струпани по южната граница на Израел с Ивицата Газа, но също така и на север по границата с Газа, а и по северната граница на Израел с Ливан. Последното се налага заради обстрела срещу Израел от друга терористична организация – базираната в Ливан Хизбула.

Хамас продължава да изстрелва ракети срещу Израел. През последните 9 дни терористите са изстреляли повече от 5500. Системата за противоракетна отбрана на Израел „Железен купол“ е прехванала огромната част от насочените към гъсто населени райони. За съжаление, някои са достигнали целта и имаме цивилни жертви – посочи Лернер.

Подготвяме се за наземна операция, която да предприемем в случай, че правителството ни я разпореди, каза той и подчерта, че сега основната задача пред армията е да възстанови сигурността в Израел и да освободи заложниците, чийто брой надхвърля 120, които са отвлечени и откарани от Хамас в Ивицата Газа.

За ужаса техни близки да бъдат отвлечени и все още да не знаят живи ли са и ако да – в какво състояние са разказаха Шани Сегал - роднина на семейството на Римон Кирщ, която е отвлечена от кибуца Нирим и е в неизвестност от миналата събота, и Гили Роман, чиято братовчедка също е изчезнала.

Шани Сегал

„Преди всичко бих искала да благодаря на всички ви, че сте тук – обърна се Шани Сегал към повече от 100-те журналисти от целия свят, включили се в брифинга на израелското МВнР тази вечер – и разбирате ужаса, който преживяхме онази събота. Да имаме подкрепа от целия свят е всичко за нас. Затова преди да ви разкажа историята си, искам да ви благодаря, че сте тук.“

Шани Сегал

Семейството ми живее в Южен Израел повече от 50 години. Ще кажа нещо, което е трудно за казване, но ние сме свикнали с ракетите. Това е нещо, с което никой не трябва да свиква.

В събота сутринта, когато семейството ми чу сирените, всеки от тях се прибра в дома си. Мислеха, че ще са в безопасност в домовете си.

Моята братовчедка живееше в Нирим. Използвам минало време, въпреки че това е трудно за нас.

В събота сутринта започнахме да получаваме съобщения. В тях се казваше, че освен ракетите, те чуват изстрели, чуват как ги обграждат терористи. Виждат ги да подпалват къщи.

Братовчедка ми започна да изпраща съобщенията в 6:45 ч., когато е чула изстрелите.

В 7:30 ч тя пише: „Бяхме обградени“.

В 8 ч: „Чух изстрели и взривове, и има пожар пред нашата къща“.

В 8:26 ч: „Стрелят по мен“.

В 8:29 ч остави гласово съобщение за майка си: „Обичам те, мамо. Съжалявам, че не съм там. Обичам те толкова много“.

Това беше последния път, когато чухме нещо от моята братовчедка.

Тези лица, тези терористи подпалват къщи, пленяват оцелели от Холокоста, нахлуват в къщите им и ги застрелват, обезглавяват бебета, обезглавяват възрастни.

Не спим. Не се храним. Не сме в състояние да продължим живота си по начина, по който той беше.

След като IDF си върна контрола върху кибуца Нирим, откриха дупки от куршуми и кръв по къщата на братовчедка ми. Нея я нямаше.

Шани Сегал предполага, че братовчедка ѝ е била отвлечена заедно с още 50 невинни хора.

„Това е всичко, което знаем за моята братовчедка, а измина седмица. Толкова сме изплашени. Имаме нужда от помощта ви. Имаме нужда вашият свят да ни помогне.“

Гили Роман

Сестрата на Гили е била отвлечена. Казва се Ярден Роман. По-малка е от него.

Гили Роман

Ярден отпразнува 36-ия си рожден ден преди седмица. Омъжена е и има 3-годишно момиченце. Живее в кибуц 4 години, но напуска заради несигурността и тревогата, причинени от постоянния обстрел.

„Искахме по-сигурно място за нея.“

Ярден напуска кибуца преди месец. Нападението я заварва на гости у семейството на съпруга ѝ. Със сестра му Кармел Гат се наслаждават на събитие на открито вечерта, а в 6 ч сутринта са принудени да бягат, за да се скрият.

„Бързо разбрахме, че е различно“, казва Гили.

Чували се през половин час.

Последният им разговор бил за любимото мече на детето, което в бързината не успели да вземат. Успокоил я, че е по-важно да са в безопасност.

Оттогава не са се чували.

Отвлечени са Ярден, съпругът, детето им, Кармел и майка ѝ.

Ярден, съпругът и детето са хвърлени в „Мицубиши“, което отпрашило към границата с Газа. Само няколко метра преди граничния пункт по някаква причина терористите излезли, а отвлечените хукнали да бягат, за да спасят живота си. Ярден държала детето си на ръце и тичала, докато терористите бягали след нея и стреляли, за да я убият. Тя дала детето на съпруга си – знаейки, че е по-бърз и ще успее да се скрие, което се случило. 24 часа по-късно той успял да се върне в кибуца и да се свърже с близките.

Когато чул всичко това, Гили скочил в колата си и карал към бойното поле, за да достигне израелската армия и да предаде цялата информация. Заедно започват да я търсят. След 500 метра терористи започват да стрелят по тях и са убити от военните в колата му. „Спасиха живота ми, аз не бях въоръжен“, споделя мъжът.

Дълго време търсили.

„Това е, което правихме през последната седмица. Всеки ден. Отидохме при друго поделение. Най-доброто сред военните ни и се опитахме да ги убедим да я търсят, дадохме им информация, всичко, което може да ги насочи към следа, която да ги отведе към мястото, където е тя. За съжаление, претърсването приключи, без да открият нищо значително. Не открихме кръв, не открихме куршуми.“

Сега мъжът се надява, че сестра му е отвлечена. Надява се, защото иска да е жива, макар и в ръцете на Хамас в Газа.

„Не мисля, че тя трябваше да плати цената“ – казва той и отправя послание към чуждестранните журналисти: „Има пленници в Газа. Имаме нужда от вас, имаме нужда да продължите да го казвате. Можете да спасите човешки живот. Има хора, които все още могат да бъдат спасени. ... Бях на бойното поле. Видях много.“

Войната ще е дълга и болезнена

Войната с Хамас ще е дълга и болезнена – казва след края на разказа Лиор Хаят и благодари за „безпрецедентната подкрепа“, която повече от 80 държави по света – включително България – изразиха през последните дни към Израел.

Много сгради бяха осветени в знамето на Израел. Една от тях беше старата сграда на Народното събрание в София. Същия акт на солидарност направиха много страни в Северна и Южна Америка, Европа, в Австралия, Азия.

„Видяхме световни лидери да изразяват подкрепата си и да стоят до нас. САЩ, Германия, Италия, Чехия... Очакваме международната общност да осъди терора по най-сериозния начин“, казва говорителят и за сетен път напомня: „Цивилните в Газа не са наши врагове. Няма географски конфликт“.

Хамас използва цивилните като жив щит, но това ще бъде война, която ще сложи край на контрола на Хамас в Ивицата Газа, зарича се той. „Ще бъде дълга война, но нямам съмнение, че ще победим.“

Фалшификации

Лиор Хаят обръща внимание и на друго: Хамас фалшифицира снимки с претенцията, че Израел извършват същите като техните зверства срещу бебета и пълнолетни цивилни.

„Те публикуват снимки от други части на света и претендират, че са от Газа. Проверете. Знаем, че това е тяхна практика. Правят го отново“, настоява той.

„Наши бебета бяха убити в леглата си, хора – в домовете си. Иска ми се това да беше фалшива новина, но не е.“

„Те взеха всичко. Унищожиха къщите. Изгориха вътре живи хора. Извършиха всички възможни престъпления“, добавя Гили и настоява: „Най-голямата отговорност на държавата ни е да ни пази, да пази гражданите си. Ако не го прави, нямаме нужда от държава“. Говорителят на МвнР се зарича, че ако нещо се случи с пленниците, Хамас ще плати жестока цена за това.

Има мюсюлмани, които считаме за братя

В края на брифинга се включва Шани, за да каже нещо важно:

"Имаме мюсюлмани, които считаме за братя и те страдат за загубата ни. Не става въпрос за еврейския народ срещу мюсюлманите, а за еврейския народ срещу тероризма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

Слънце

16.10 2023 в 14:21

@динозавър има и по-големи чудовища от хамасците, забравихте ли Буча и Мариупол

728

6

user4eto

16.10 2023 в 12:57

За тези изруди, само от ония патрони със свинско месо.
Никакви 72 девици няма да ги чакат и никакви мъченици няма да станат.
Чудя се корнелата и копейките как не са изкочили все още на амбразурите за да защитават терористите.

14369

5

случайно прочетох

16.10 2023 в 12:33

Чета и се чудя в каменната ера ли сме? Как, като човеци сме допуснали да се случват подобни зверства и има ли цвилизован начин да се избегнат?
Лично за себе си, не намирам цивилизован начин.

3251

4

динозавър

16.10 2023 в 00:19

Не се сещам за по- големи чудовища от хамазците. Надзирателите в Освиенцим са невинни девици пред тях.

2500

3

Козон

15.10 2023 в 05:18

Кой ***** е написал първия пост? Дори и ***оедовските тролове трябва да замълчат сега.

-1745

1

ob1

15.10 2023 в 00:04

Левите нещо ще кажат ли по темата? Или вият само ако някой палестинец пострада?