Московчанин осъден на 5 г. принудителен труд заради улична анкета

OFFNews 22 април 2024 в 16:04 1746 4

Каховец

Снимка SOTA

Юрий Каховец

Останкинският съд в Москва осъди московчанина Юрий Коховец на 5 г. принудителен труд по дело за "военни фалшификати", започнало заради улично интервю за войната в Украйна. В него московчанинът говори и за убийствата на цивилни граждани в Буча, съобщава Би Би Си.

Прокурорът поискал присъда от пет години и половина колония. Според "Медиазона" обвинителят е сметнал частичното признание на вината на Коховец за смекчаващо вината обстоятелство.

Делото срещу 38-годишния московчанин е образувано заради участието му в улична анкета, проведена от Радио "Свобода" през лятото на 2022 г. Репортерът питал минувачите дали според тях е необходимо "разведряване между Русия и страните от НАТО". Коховец коментира пред камерата, че Русия е отговорна за започването на войната в Украйна и че руското ръководство трябва да я спре.

"Всичко това трябва да бъде спряно - имаме един човек, който може да го спре. След като той го спре, ще имаме разведряване и в отношенията с НАТО, и с всички останали страни. Трябва да прекратим всички тези действия, това е всичко", заявява Коховец.

Освен това той споменава събитията в Буча през пролетта на 2022 г.

"Нашето правителство казва, че иска да се бори с националистите, но бомбардира търговски центрове, в Буча цивилни бяха застреляни от нашите военни от Бурятия, от Дагестан - без никаква причина", казва Коховец.

Руските власти отричат участието на руски военни при многобройните жертви на окупацията в град Буча в Киевска област.

През март 2023 г. става ясно, че срещу Коховец е образувано наказателно дело по член за "военни фалшификати". Той е освободен под гаранция. Месец по-късно обвиненията стават още по-тежки - Коховец е обвинен в разпространение на "фалшификати", мотивирани от омраза или вражда. При тази формулировка Наказателният кодекс на Руската федерация предвижда до 10 г. затвор.

Обвинението е преквалифицирано след лингвистична експертиза, извършена от учителката по математика Наталия Крюкова и преводача Александър Тарасов - те са и авторите на експертизата по делото за ликвидация на "Мемориал", отбелязва "Медиазона".

Според следствието Коховец е разпространил "съзнателно невярна информация" за действията на руската армия в Буча и Кременчуг и за "провеждането на специална военна операция с използване на методи на агресивна война".

Според "Медиазона" свидетел на обвинението е служителят на "Жилищник" Радик Габитов, за когото се твърди, че е бил силно разгневен от забележката на Коховец в уличното интервю за Радио "Свобода". Той свидетелства срещу Коховец девет месеца след публикуването на интервюто.

По време на съдебните прения адвокатът на Коховец Елена Шереметиева заяви, че клиентът ѝ "не изпитва никаква политическа омраза, а просто изразява мнението си", пише SOTA. Освен това според Шереметиева езиковата експертиза на Крюкова и Тарасов е била извършена незаконно.

Самият Коховец, който преди това частично призна вината си, заяви, че не е съгласен с клаузата за политическа омраза. Той поиска присъда, която да не е свързана с лишаване от свобода.

"Много съжалявам, че се съгласих да дам интервю за Радио Свобода миналото лято, не съм мислил за такива последствия. Не знаех за това, че тази информация не е вярна, по това време получих цялата информация в YouTube", е цитиран да казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

4

Constanza

22.04 2024 в 19:58

ob1, нашите чебурашки не знаят как се говори истина и едва ли Ви разбират какво имате предвид.

345

3

Джендо Джедев

22.04 2024 в 17:33

А нашите Чебурашки пискат, че в България нямало свобода на словото. И се кефят на Путкин. :D

2099

2

Mateevk

22.04 2024 в 17:14

Северна Корея 2

-1650

1

ob1

22.04 2024 в 17:04

Ае, чебурашките, как бихте се почувствали да ви лепнат 5г ако случайно някога кажете истината?

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки