Морето изхвърля трупове край Дерна, телата са навсякъде

34 000 души останаха без дом след водното бедствие в Либия

Александра Маркарян 13 септември 2023 в 16:46 18858 4

Дерна

Снимка БТА/АП

Дерна

Средиземно море изхвърля трупове на брега край Дерна. В източния либийски пристанищен град труповете са навсякъде – споделя пред Би Би Си ужасен лекар, пристигнал от Бенгази, за да помогне след водното бедствие, станало в неделя вечерта. Тогава бурята Даниел скъса язовирна стена, а водата помете втори язовир. Резултатът бе нещо като цунами, което помете цели квартали. Потвърденият брой жертви е 5300. 10 хил. души изчезнаха – смята се, че придошлите води са отнесли в морето мнозина от тях.

Жертвите са не само либийци. Морето изхвърли и 145 египтяни. Много египтяни живеят и работят в Либия - главно на изток. Египетският новинарски уебсайт Al-Ahram изчислява, че броят им е 140 000, което ги прави втората по големина група мигранти в Либия.

„Виждаме огромен брой трупове навсякъде в района. Това е пълна катастрофа. Наистина съм в шок“, казва д-р Анас пред британската обществена медия.

Хората в пристанищния град са толкова силно травматизирани, че дори не могат да плачат, допълва той.

Много тела лежат на улиците и близките им могат да ги разпознаят, преди да ги заровят в масовите гробове.

Хвърлят хилядите мъртви в общи гробове, 10 хил. са изчезнали след водната стихия, която заличи Дерна

Болниците са претъпкани с ранени – информира Международният Червен кръст. Някои пациенти са пренасочени оттам към лечебни заведения в други градове, но превозването им е много трудно, защото повечето пътища в района са наводнени, блокирани или унищожени.

Цели райони са изчезнали. Сгради са отнесени в морето. Други са погребани под кал.

Най-малко 34 000 души са бездомници, загубили домовете си. Броя им изчисли Международната организация за миграция към ООН. Оттам посочват, че хората се нуждаят от подслон и помощи, но достигането на такава – дори и изпратена – е предизвикателство заради липсващите или недостъпни пътища.

Хората, загубили всичко за една нощ, сега имат нужда от храна, вода, средства за хигиена, бебешко мляко, лекарства.

Спасителите на терен се нуждаят от чували за трупове.

Европейският съюз съобщи, че помощта от Германия, Румъния и Финландия е на път за Либия.

Организацията на обединените нации обеща 10 милиона долара, а няколко други страни предложиха помощ, сред които Алжир, Турция, Италия, Катар, Египет, ОАЕ и Тунис.

Франция изпраща полева болница, която може да лекува 500 души на ден.

Италия и Йордания също изпращат помощ в засегнатите райони.

Достигането на помощта отвън не е лесно. Либия се намира в състояние на политически хаос. Откакто дългогодишният ѝ владетел полковник Муамар Кадафи беше свален и убит през 2011 г. - богатата на петрол страна на практика е разделена. Временно международно признато правителство работи в столицата Триполи, а друго контролира източната част на страната. Въпреки разделението правителството в Триполи изпрати самолет с 14 тона медицински материали, чували за трупове и над 80 лекари и парамедици.

Дерна, град с около 89 хил. жители, разположен на около 250 км източно от Бенгази покрай брега, е заобиколен от близките хълмове на плодородния регион Джабал Ахдар. Някога той беше мястото, където бойците от групировката "Ислямска държава" изградиха присъствие в Либия след падането на Кадафи. Няколко години по-късно те бяха прогонени от Либийската национална армия - сили, лоялни на генерал Халифа Хафтар, който е съюзник на източната администрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Зла свекърва

13.09 2023 в 21:51

Около град Дерна не бяха ли лагерите на ислямистите на ИДИЛ в Либия, откъдето ислямистите ходеха да нападат християни в Египет? Имаше случаи на обезглавени християни, имаше случаи на застреляни християни на път към някакъв манастир в Египет.

И пак добре, че има хора, които да помагат на място на оцелелите. Това е шанс хората там да проумеят, че хората от другите религии не са им врагове, и предвид лошото състояние на язовирите им, на пътищата им и на държавата им, не е зле да се замислят, че с размахване на оръжия и със закани да линчуват някого не става (визирам протестите срещу нашите медици точно в източната част на Либия). Трябва труд, ред, мир. Най-вече мир и ред.

1220

2

хr4

13.09 2023 в 19:28

Това ли ви е спуснал пасоля? И за наводнението са виновни "краварите"? Ебати жалката картинка сте целия тролетариат! Как не те е срам точно под такава да пишеш простотии, бе?

900

1

Shylock

13.09 2023 в 17:53

Огромен, непростим грях на САЩ!...Съсипаха една успешна като за региона държава и само изпомпват. Ще имавъзмездие, горко на тях

 
X

Да помогнем на украинските деца!