Милиардите за Украйна: Западът се радва, Кремъл беснее

OFFNews 21 април 2024 в 09:35 9221 10

Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Донецка област.

Западният свят приветства вчерашното одобряване в Камарата на представителите на американския Конгрес на законопроект, предвиждащ помощ за Украйна на стойност близо 61 милиарда долара, предаде ДПА.

Очаква се законопроектът да бъде одобрен от Сената и да бъде подписан от президента Джо Байдън.

Триста и единадесет конгресмени в Камарата на представителите гласуваха "за" законопроекта, а 112 - "против".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в "Екс", че е благодарен и на двете партии в Камарата на представителите и лично на председателя Майк Джонсън.

"Благодаря ти, Америка!", каза Зеленски. "Демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да загубят, докато Америка помага за защитата им", изтъкна украинският лидер.

Президентът Байдън приветства одобряването на законопроекта от Камарата на представителите.

"Днес членовете и на двете партии в Камарата на представителите гласуваха в името на интересите на националната ни сигурност и изпратиха ясно послание за силата на американското лидерство на световната сцена. В този критичен момент те действаха заедно, за да откликнат на зова на историята, като одобриха едно спешно законодателство в сферата на националната сигурност, за което аз се борих в продължение на месеци", каза Байдън, цитиран от БТА.

"Призовавам Сената бързо да изпрати пакета на бюрото ми, за да мога да го подпиша и той да стане закон, за да може бързо да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, която да посрещне спешните си нужди на бойното поле", се казва в изявлението на американския президент.

"Бе преодоляно голямо препятствие за американската помощ за Украйна. Сърцата на най-важните поддръжници на Украйна бият като едно", написа вчера вечерта германският външен министър Аналена Бербок в социалната мрежа "Екс".

Съединените щати и Европа са заедно на страната на свободата и срещу "войната на терора" на руския президент Владимир Путин, заяви още Бербок.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства вота в Камарата на представителите.

"Украйна използва оръжия, предоставени от съюзниците от НАТО, за да унищожава военните мощности на Русия. Това допринася за сигурността на всички в Европа и Северна Америка", написа Столтенберг в "Екс".

Приветствия отправиха и лидерите на балтийските страни.

С одобряването на законопроекта от Камарата на представителите бяха преодолени месеци на разногласия между републиканците и демократите в долната камара на Конгреса.

Мнозина републиканци гласуваха против помощния пакет, но не успяха да предотвратят одобряването му, отбелязва ДПА.

В рамките на същия пакет, който е с обща стойност от 95 милиарда долара, бяха одобрени и 26 милиарда долара помощ за Израел и около 8 милиарда долара помощ за Тайван и Индийско-тихоокеанския регион.

В рамките на пакета беше включен и текст, който предвижда забрана на китайското приложение "ТикТок" в САЩ, ако "БайтДенс", компанията собственик на "ТикТок", не се раздели с активите си в САЩ. В рамките на одобрения от Камарата на представителите помощен пакет се предвижда също така конфискуване на замразени руски активи.

Русия разкритикува одобряването на законопроекта от долната камара на Конгреса, като заяви, че новата помощ ще обогати САЩ и ще съсипе Украйна, отбелязва ДПА.

"Решението да бъде предоставена помощ на Украйна беше очаквано и прогнозирано. То още повече ще обогати Съединените американски щати и още повече ще съсипе Украйна, ще доведе до смъртта на още украинци", каза вчера вечерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Москва неведнъж е обвинявала Киев, че иска да се сражава със западна помощ, докато не останат украинци, отбелязва ДПА, като споменава, че според Русия западната военна помощ удължава войната в Украйна.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че одобреният от Камарата на представителите на американския Конгрес законопроект за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван "ще задълбочи кризите по целия свят".

"Военната подкрепа за режима в Киев е пряко финансово подпомагане на терористична дейност", заяви Захарова в комуникационното приложение "Телеграм". "Помощта за Тайван е намеса във вътрешните работи на Китай. Помощта за Израел е пряк път към безпрецедентно покачване на напрежението в региона", написа още говорителката на руското външно министерство, цитирана от Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

12

Пустиняк

22.04 2024 в 17:09

Съюзът между Русия, Иран, Китай Северна Корея, Ал талиб и Хамас верен страж и активен борец срещу тероризма!

723

11

user4eto

21.04 2024 в 17:37

На краставото псе - песков, някой да му напомни от къде блатната сган получава тяхното оръжие. Китай, Иран, Северна Корея...

1000

10

Чук и сръб

21.04 2024 в 13:22

Воят на коня лавров и марта шугър е музика за ушите! А конфискацията на рашистките активи е черешката на тортата!

9347

9

Анализи

21.04 2024 в 12:38

Русия е международен вредител. Трябва много бързо да и се отнемат всякакви възможности.

500

8

781000

21.04 2024 в 12:33

До тоя под мене - сега може би разбра, че даже и за Тръмп войната е бизнес. И ако САЩ вече са вложила вече милиарди долари, няма връщане назад, защото просто ще ги изгубят - ще дават още и още с надеждата да си ги върнат. Тръмп а и САЩ като цяло не дават пари на вятъра, набий си го в комунистическата глава. Колко и какви войски има Украйна те го знаят много по-добре от тебе и щом дават още средства, е с идеята да спечелят.
А любимата ти клоака ще свърши както СССР - в руини.

-10000

5

Министерски съвет: Приветстваме решението на САЩ за подкрепа за Украйна - Браво на Главчев

400

4

демотиватор

21.04 2024 в 11:24

"В рамките на одобрения от Камарата на представителите помощен пакет се предвижда също така конфискуване на замразени руски активи."

Отидоха рубличките-е-е... и те за още помощ на Украйна!
Е ми, "Спасибо", орки! (ジ) ✊

-1650

3

ob1

21.04 2024 в 10:57

Шабчиц, това ли е новата опорка? Жалка работа...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки