Милан Милутинович - президентът на Сърбия, когото Западът предпочиташе за преговори по Косово

OFFNews 03 юли 2023 в 17:48 1290 0

Снимка Getty Images

Милан Милутинович се яви доброволно пред Трибунала в Хага през януари 2003 година, но след 6 години процес беше оправдан по всички обвинения поради липса на доказателства.

На 81-годишна възраст в Белград в неделя почина бившият президент на Сърбия Милан Милутинович, а сръбската преса коментира днес личността на някогашната дясна ръка на Слободан Милошевич.

Милан Милутинович беше много близък сътрудник на Слободан Милошевич, негов външен министър и заместник председател на Социалистическата партия на Сърбия. На повторените (поради недостатъчния брой избиратели) президентски избори през декември 1997 г. неговата партия смени кандидата си Зоран Лилич и издигна кандидатурата на Милутинович, който спечели с малко гласове пред кандидата на радикалите Воислав Шешел. Милотинович беше сръбският политик, с когото Западът предпочиташе да преговаря за Косово, припомнят белградските издания.

През 1999 г., когато НАТО бомбардира Сърбия, Милан Милутинович, както пише вестник "Експрес", водеше война с Милошевич, който буквално го държал под един вид домашен арест. Вестникът пише, че броени дни преди края на бомбардировките Милошевич научил, че външният министър Милутинович, без знанието на президента Милошевич, договаря сътрудничество с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Скоро след това са предявени и първите обвинения.

Сътрудничеството на Милутинович с представители на Запада се обсъжда в книгата на тогавашния специален пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари, където се посочва, че Ахтисаари, Герхард Шрьодер, Жак Ширак и заместник държавният секретар Строуб Талбот са искали да преговарят с Милутинович вместо с Милошевич за спиране на бомбардировките.

Това явно е било достатъчно за Милошевич, за да има зъб на Милутинович. Но все пак историята с домашния арест на Милутинович нашумя за кратко в сръбските медии и обществеността, а след това също толкова бързо беше потулена, пише вестник "Курир".

Милутинович беше обвинен от Трибунала в Хага за предполагаеми престъпления в Косово. Той се предаде в Хага през януари 2003 г., но след шест години трибуналът го оправда по всички обвинения поради липса на доказателства. Той е споделял, че по време на престоя си в затвора в Хага се е срещал с Милошевич само два или три пъти в коридорите. Двамата са били на различни етажи и не са имали възможност да се срещат.

Милан Милутинович беше един от главните преговарящи в Рамбуйе и беше запомнен с едно известно изречение: "Ке сaра - сaра, ще стане каквото ще стане", казал той пред чуждестранни и родни журналисти веднага след провала на преговорите, след което беше взето окончателно решение за бомбардировките на НАТО срещу Сърбия и Черна гора, припомня вестник "Курир".

Милутинович смяташе също така, че поражението на Милошевич на изборите и свалянето му от власт не е обикновен преврат, а целият процес е предизвикан, наред с други неща, от взаимодействието на много процеси през 90-те години, като войните, разпадането на държавата и лошата икономическа ситуация. Освен това много политици и влиятелни кръгове в Сърбия бяха убедени, че страната няма да може да върви напред и няма да бъде приета от Запада, докато Милошевич е на власт.

"Няма ме в обществения живот. Аз свърших работата си. Никого не оклеветих, против никого не свидетелствах. Когато ме оправдаха по всички обвинения, се почувствах като прероден, не заради себе си, а заради семейството си", каза той за вестник "Данас" в едно от последните си изявления.

Бившият президент (от 1997 до 2002 г.) се оттегли напълно от обществения живот до смъртта си, а медиите съобщиха, че през 2017 г. е присъствал на погребението на бившия гръцки премиер Константинос Мицотакис, с когото са били семейни приятели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки