Махнаха паметника на Пушкин в центъра на Киев

OFFNews 15 ноември 2023 в 16:08 1825 1

паметник

Снимка Киевската управа

Демонтажът на монумента, залят с червена боя.

Паметникът на Александър Пушкин в Киев бе махнат, съобщиха депутатите Дмитрий Белоцерковец и Ксения Семьонова, цитирани в няколко канала в Телеграм. 

Паметникът на поета се намира в центъра на града - на Берестеев проспект срещу парка на Киевския политехнически университет. За да бъде махнат, той трябваше да бъде изваден от регистъра на обектите, признати за културно наследство.

Преди това монументът на Пушкин неколкократно е бил заливан с боя, а на постамента са оставяни надписи за необходимостта от събаряне. Не се съобщава къде ще бъде разположен той сега.

През май петиция, призоваваща за демонтиране на паметника, събра необходимия брой гласове. Градските власти обаче заявиха тогава, че не могат да вземат решение без решението на правителството, тъй като монументът е признат за обект от национално значение. Миналата седмица паметникът бе изваден от държавния регистър на обектите, културното наследство.

"Украинска правда" отбелязва, че от юли 2023 г. досега в Киев са съборени повече от 60 паметника, свързани с историята на Русия и СССР. Миналата година градските власти демонтираха и бюст на Пушкин в близост до Националния университет по транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!