Литовски евродепутат финансирал платформа за дезинформация по темите COVID-19 и Украйна

OFFNews 03 юли 2023 в 16:26 2224 2

Снимка Facebook / Victoras Uspaskich

Викторас Успакич

Виктор Успаских (Викторас Успаскичах), независим литовски евродепутат, е подкрепил финансово 77.lt, социална медийна платформа, пълна с конспиративни теории и фалшиви новини, информира Литовското национално радио и телевизия (ЛРТ).

Виктор Успаских е подкрепил финансово новата социална медийна платформа 77.lt, в която се появяват множество фалшиви новини и конспиративни теории, например за пандемията от коронавируса или за ситуацията в Украйна, показва разследване на ЛРТ, информира “Политико”.

Този новинарски портал е създаден през април, за да насърчи "децентрализирана социална платформа, която зачита личния живот на своите членове, не цензурира разнообразието от мнения и защитава значението на свободата на словото" в опит да "създаде противовес на едностранчивите средства за масова информация".

Но платформата се захранва предимно от фалшиви профили. "Анализът показва, че те не са истински профили - снимките им обикновено са генерирани от изкуствен интелект и те споделят едновременно множество публикации в своите канали", се казва в разследването.

В разследването също се посочва, че Успаскич, който е и бивш лидер на Партията на труда на Литва, и бившата му съпруга Йоланта Блажите, активен потребител на социалната мрежа, са предоставили през последните две години чрез различни юридически лица повече от 200 000 евро на Petys į Petį ("Рамо до рамо") - организация с нестопанска цел, която помага за "набирането на средства, необходими за поддържането на уебсайта".

Виктор Успаских е собственик на литовския хранителен концерт "Виконда". Роден е в Урдома, в Архангелска област, но през 1985 година пристига в Литовската ССР на строеж на газопровод, след командировка във Финландия и Беларус бригадата му отново е върната в Литва и след разпаденето на СССР получава литовско гражданство и остава в страната.

Успаских отказва да коментира разследването, посочва “Политико”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика