Кремъл заплаши държавите от ЕС с 'преследване десетилетия наред', ако Украйна получи средства от руски активи

OFFNews 20 март 2024 в 19:30 6517 5

Снимка БТА/АП

Изземването на доходи от замразени руски активи за финансиране на Украйна ще доведе до "неизбежни щети" за Европейския съюз, заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

По-рано днес Европейската комисия изложи предварителните си планове за използване на печалбите, генерирани от активите на Руската централна банка (РЦБ), които са замразени в Европейския съюз заради санкции. Според плановете на ЕК средствата ще бъдат използвани за финансиране на покупки на оръжия за Украйна и подкрепа на украинската оръжейна индустрия, предаде ДПА.

Общо 210 милиарда евро (227 милиарда долара) активи на Руската централна банка са замразени на територията на ЕС. ЕК оценява произтичащите от тях приходи на между 2,5 и 3 милиарда евро само за 2024 г.

От тези печалби 97 на сто трябва да се използват за подпомагане на Украйна, според служители на ЕС, запознати с въпроса, а останалите 3 на сто трябва да се използват от финансовите институции, които държат активите, за административни разходи.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че от средствата, които ще послужат на Украйна, по-голямата част – 90 на сто от тях - трябва да отидат в Европейския механизъм за подкрепа на мира (European Peace Facility - EPF), съвместен фонд, който частично финансира оръжейните доставки за Украйна.

Останалите 10 на сто от печалбите за Украйна трябва да отидат в бюджета на ЕС, за да се използват за укрепване на украинската отбранителна индустрия.

Членките на ЕС сега трябва да проучат внимателно плановете, като първите обсъждания на предварителните планове е възможно да се проведат утре по време на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

Страните членки на ЕС вече са постигнали принципно съгласие, че приходите от замразени руски активи - макар и не самите активи - могат да бъдат използвани за подкрепа на Украйна под една или друга форма.

"Лицата, които ще участват във вземането на такива решения, държавите, които ще вземат това, естествено ще станат обект на преследване в продължение на много десетилетия", каза говорителят на Кремъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

21.03 2024 в 07:44

ех, исках да видя Ермитажа, но ще трябва да се задоволя с Лувъра...

1066

4

alcom4

20.03 2024 в 22:10

Нека бъдат по-скромни в Москва! Всички негативи са и ще бъдат за сметка на кремълската клика ,от тази война в Украйна .Никой няма да отстъпи пред Путин. !

9347

3

Анализи

20.03 2024 в 22:03

Споко бе песков, вместо за яхти парите ще отидат за снаряди.

1042

2

danvan

20.03 2024 в 19:45

Заплахите на поредния впянчен орк будят само смях ...

Не се ли усещат че след поредната заплаха, която нищо не променя стават все по жалки?

345

1

Джендо Джедев

20.03 2024 в 19:36

Мдам, ще им забранят да влизат в СССР-2... :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!